Jasper Jacobs

Muyters: "Verbod op collectief ontslag wanneer bedrijf winst maakt? Onzin"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) noemt de aangekondigde ontslagen bij Carrefour een zware klap, maar hij ziet hoop in de vele openstaande vacatures. Een verbod op collectief ontslag wanneer het bedrijf winst maakt, ziet hij niet zitten. 

Minister Muyters heeft de VDAB al gecontacteerd en wil zo snel mogelijk de "handen uit de mouwen steken" eens het sociaal overleg bij Carrefour is gepasseerd. "We hebben vandaag gelukkig een hele hoop openstaande vacatures. Laat ons de getroffen werknemers zo snel mogelijk begeleiden naar die vacatures", zegt Muyters in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De minister zal daarom uitdrukkelijk aan Carrefour vragen om de interne verworven competenties van de werknemers in kaart te brengen. "Zo zullen we veel gemakkelijker kunnen gaan kijken naar de openstaande vacatures en die mensen maximaal begeleiden. Ik denk echt wel dat heel veel van de talenten bij Carrefour morgen elders aan de slag kunnen."

Dat Carrefour winst maakt en vandaag toch overgaat tot collectief ontslag, stoot op wrevel bij onder anderen PS-voorzitter Elio Di Rupo. Hij wil het bedrijven die winst maken verbieden om werknemers collectief te ontslaan. "Onzin", reageert Vlaams minister Muyters.

"Bedrijven moeten niet alleen zorgen dat ze vandaag winst maken, maar dat ze dat ook in de toekomst kunnen doen. Als we daar te zware maatregelen nemen, kan het tot faillissementen komen. Dan zouden de mensen die vandaag hun job bij Carrefour kunnen houden ook in gedrang komen."

Meest gelezen