12 toeristische bestemmingen om niet meer te bezoeken

CNN Travel, de reisgids van het nieuwskanaal, heeft een lijst gepubliceerd van toeristische bestemmingen die we beter niet langer bezoeken. Barcelona, Venetië, Dubrovnik en Machu Picchu duiken op in de lijst met plekken die dreigen te bezwijken onder het massatoerisme. "Ze hebben er dan ook zelf om gevraagd", zegt toerismekenner Dominique Vanneste in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Elk jaar publiceert CNN Travel haar lijst met droombestemmingen voor reizigers. Maar dit jaar verbaast CNN Travel met een compleet afwijkende lijst. "12 places you shouldn’t travel to" is een opsomming van 12 beroemde plekken die we voortaan beter vermijden.

Stuk voor stuk zijn het populaire toeristische bestemmingen waarvan de samenstellers vrezen dat ze ten onder gaan door massatoerisme.  En opvallend, de helft van de plekken ligt in Europa. 8 van de 12 plaatsen hebben het label "Unesco Werelderfgoed".

 1. Isle of Skye, Schotland (foto hierboven)
 2. Barcelona, Spanje
 3. Dubrovnik, Kroatië
 4. Venetië, Italië
 5. Santorini, Griekenland
 6. Himalaya, Bhutan
 7. Taj Mahal, India
 8. Mount Everest, Nepal
 9. Machu Picchu, Peru
 10. Galapagos Eilanden, Ecuador
 11. Cinque Terre, Italië
 12. Antarctica

Duurzaam toerisme moet je managen

CNN Travel vraagt om twee keer na te denken voor je deze bestemmingen bezoekt, zeker als het om werelderfgoed gaat. Maar dat het etiket "Unesco werelderfgoed" massaal extra volk lokt, durft Dominique Vanneste, professor Toerisme van de KU Leuven te betwijfelen.

"Deze plekken of steden hebben er meestal zelf om gevraagd. Het is een gevolg van doorgedreven promotie en marketing. Het begint met enthousiasme. Er komen nieuwe jobs, er volgen nog meer toeristen. Maar daarna beginnen de inwoners te klagen en gaat de beleving bij de toerist achteruit. Dan komt het besef, maar is het vaak veel te laat."

Verschillende populaire bestemmingen uit de lijst proberen de toevloed in te dammen. Machu Picchu (foto hierboven) of Dubrovnik werken met toeristenquota maar houden er zich meestal zelf niet aan. Venetië dreigt al jaren met maatregelen, maar ook daar is weinig resultaat. Het zijn volgens Dominique Vanneste weinig geloofwaardige pogingen.

"Duurzaam toerisme moet je echt zorgvuldig managen. Het probleem zit meestal in het hoogseizoen. Massatoerisme is seizoensgebonden. Organiseer het daarom naar het laagseizoen. Je infrastructuur rendeert een heel jaar. Maar dat vergt een goed gemanagede aanpak."

Werelderfgoed dat net méér mag worden bezocht

Lift 1 in Houdeng-Goegnies (Foto: Willem123/Wikimedia Commons).

En waarom niet wat meer kiezen voor de vele alternatieve toeristische bestemmingen? Professor Vanneste: "Er is werelderfgoed dat best wat meer bezocht mag worden. Ga in België eens naar het "Canal du centre" (foto hierboven) met zijn scheepsliften, werelderfgoed van de bovenste plank, of zelfs de oude steenkoolmijnen."

Ondanks alles heeft CNN Travel toch nog inspiratie gevonden voor een positieve lijst met "18 best places to visit in 2018". Op de lijst staan dit jaar bijvoorbeeld Banff National Park in de Canadese Rockies, de provincie Yunnan in China, New Orleans in de VS en het hele land Rwanda.

Meest gelezen