Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump waarschuwt Erdogan voor conflict over Koerdische strijders

Amerika en Turkije liggen op ramkoers wanneer het gaat over Koerdische strijders in het noorden van Syrië. De Amerikaanse president Trump waarschuwde vannacht de Turkse president Erdogan. Door het Turkse offensief dreigen de Amerikaanse militairen in het noorden van Syrië, die de Koerdische strijders daar steunen, namelijk onder vuur te worden genomen door Turkije. Een ongeziene confrontatie tussen twee NAVO-staten dreigt.  

Turkije voert momenteel een militaire operatie uit in het uiterste noord-westen van Syrië. Onder de wat cynische naam "Operatie Olijftak" probeert Turkije de controle te krijgen over een Koerdische enclave bij de Turkse grens. Voor Turkije is de grens met Syrië van strategisch belang.

In de chaos van de Syrische burgeroorlog zijn de Koerdische strijders erin geslaagd zich militair te versterken en grote delen van de grens met Turkije in handen te krijgen. Turkije doet er nu alles aan om die nieuwe nog jonge Koerdische invloed te breken.

Turkije op ramkoers?

Amerika staat nu voor de keuze: de Koerdische strijders met wie het nauw samenwerkt in de steek laten en te plooien voor de Turkse ambities, of de relaties met een erg assertief en onberekenbaar Turkije op het spel zetten.  

AFP or licensors

Turkije is al sinds 1952 lid van de NAVO en een speerpunt van het Westen in het Midden-Oosten. Er zijn al eerdere crisissen geweest met Ankara, maar sinds twee jaar zijn de relaties met Turkije op een dieptepunt beland.

Dat Turkije vorig jaar voor Russische hoogtechnologische S-400-raketafweersystemen koos, deed op het hoofdkwartier bij de NAVO in Brussel de alarmbellen afgaan. Turkije heeft na Amerika het op één na grootste leger binnen de NAVO. Beide landen hebben uitgesproken en onberekenbare leiders die bluf combineren met sterke retoriek.  Een gewapend incident tussen beide NAVO-leden in het noorden van Syrië zou leiden tot een ongeziene crisis binnen de NAVO.

Meest gelezen