Nicolas Maeterlinck

Beweging.net waarschuwt voor "jungle waar het recht van de financieel sterkste geldt"

Volgens Peter Wouters van Beweging.net komt de sociale bescherming in ons land steeds meer onder druk te staan. In zijn eerste nieuwjaarstoespraak als voorzitter zei hij dat de overheid er alles aan doet om een goed investeringsklimaat te creëren voor ondernemingen, maar dat de werknemers vergeten worden. Beweging.net is het vroegere ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties.

Wouters volgde in de zomer Patrick Develtere op als voorzitter. In zijn eerste nieuwjaarstoespraak was hij kritisch voor het regeringsbeleid. "Ons hele investeringsklimaat draait om het evenwicht tussen de bijdrage van de werknemers en die van de werkgevers. En wij vinden dat het evenwicht zoek is", zegt hij.

"De aandacht gaat overmatig naar het economische klimaat. De sociale bescherming staat onder druk en wordt in vraag gesteld. Dat evenwicht moet hersteld worden."

Wouters ziet dat ook terug in de aankondiging van Carrefour vandaag. "Dat is een heel jammer voorbeeld. Dit zijn meer dan 1.000 hele trieste gevallen van mensen die niet weten waar hun toekomst zal liggen. Dat bedoel ik met onzekerheid bij de werknemer terwijl er zo zwaar is geïnvesteerd in het investeringsklimaat, en het toch niet heeft geholpen om dit tegen te houden."

"Goed investeringsklimaat, ook voor gewone mensen"

"Niets tegen een goed draaiend bedrijf, niets tegen winst maken, maar vaak wil dat zeggen dat de bijdrage aan onze sociale bescherming afneemt allemaal ten voordele van dat –ik zou zeggen bijna heilige ondernemingsklimaat. En zo brokkelt het draagvlak en de bijdrage voor dat sociale contract bij de ondernemingen af", aldus Wouters in zijn toespraak.

Arco, nog steeds een heet hangijzer voor Beweging.net, werd daarin niet vernoemd.

"En de gewone Belg? Die krijgt de boodschap dat hij of zij zichzelf maar moet versterken. Dat je maar beter in jezelf investeert. (...) Voor een jungle waar het recht van de financieel sterkste geldt, passen wij. Voor een samenleving waar het ieder voor zich is, passen wij. Voor een wereld waarin solidariteit bijna als een ziekte wordt beschouwd passen wij. Wij willen een goed investeringsklimaat voor iedereen, ook voor gewone mensen."

Meest gelezen