Videospeler inladen...

Carrefour in cijfers: hoe groot is de impact van de besparingen?

Bij winkelketen Carrefour België werken nu nog zo'n 11.500 mensen, de meesten van hen in de grote hypermarkten. De kleinere Carrefour-winkels worden bijna allemaal uitgebaat door zelfstandigen. Zij worden niet getroffen door de besparingen. Een overzicht.

Zo'n 11.500 personeelsleden telt Carrefour België nu. Liefst 8.500 van hen werken in 44 zeer grote hypermarkten. 2.000 mensen werken in 40 Carrefour Markets, gewone warenhuizen. En ten slotte zijn er nog 1.000 personeelsleden op de hoofdzetel in Evere. Ruim 10 procent van het personeel wordt getroffen door de besparingen, zo is vandaag duidelijk geworden.

Carrefour baat slechts 1 winkel op 10 nog zelf uit, met eigen personeel. Liefst 700 winkels zijn uitbesteed aan onderaannemers en zelfstandigen. Het gaat dan om de meeste Carrefour Markets en alle Carrefour Express-winkels, de kleine buurtwinkels. Daar werken naar schatting nog eens 7.500 mensen. Zij worden niet getroffen door de besparingen bij Carrefour. De keten heeft aan hen niets te zeggen.

Marktaandeel gedaald

Het Franse Carrefour heeft de laatste jaren aan marktaandeel verloren. In 2009 waren de grote drie (Colruyt, Delhaize en Carrefour) samen nog goed voor 75 procent. De anderen, vooral Aldi en Lidl, moesten het stellen met 25 procent.

Maar in 2016 was dat al gezakt tot 64 procent voor de grote drie en 36 procent voor de anderen. Colruyt groeide nog: tot 27 procent van de markt. Delhaize en Carrefour daarentegen zakten naar elk 19 procent.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen