Videospeler inladen...

Carrefour zet meer dan 1.200 banen op de helling in ons land

Bij Carrefour België staan 1.233 banen op de helling, 180 op de hoofdzetel in Evere en 1.053 in de hypermarkten. Dat is vanmiddag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad op de hoofdzetel. Na de aankondiging van het nieuws werd het werk neergelegd op de hoofdzetel en in een aantal supermarkten, vooral in Wallonië en Brussel. Of er ook morgen wordt gestaakt, is nog niet duidelijk.

Op de hoofdzetel in Evere werken nu een 1.000-tal mensen. Ongeveer 1 op de 5 personeelsleden (180 in totaal) zou dus maximaal moeten vertrekken.

In de grote hypermarkten en een aantal Carrefour Markets die door de keten zelf worden uitgebaat, werken zo'n 10.500 mensen. Daar gaat het om zowat 10 procent van de banen die zouden verdwijnen.

Twee hypermarkten sluiten volledig de deuren: Genk en Belle-Ile (in Angleur bij Luik). Die winkels maken structureel verlies.  In Genk gaat het om 90 werknemers die hun baan dreigen te verliezen. Drie hypermarkten (Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre) worden een supermarkt. De winkeloppervlakte van de hypermarkt van Turnhout wordt verkleind.

Lees verder onder het kaartje.

"Besparen om te investeren"

In een persbericht herhaalt de directie wat ze eergisteren in Parijs heeft gecommuniceerd over de Franse vestigingen. De groep wil besparen om meer te investeren in e-commerce, verse voeding en de Carrefour huismerken. 

Tegelijk zal Carrefour België dit jaar meer dan 30 nieuwe Market supermarkten en Express buurtwinkels openen net als 70 e-commerce afhaalpunten. Om klanten beter te dienen plant Carrefour ruimere openinguren.

"Sociaal bloedbad"

De vakbonden reageren ontgoocheld op het nieuws. "Dit is een sociaal bloedbad. Het is heel duidelijk dat zich hier drama's zullen afspelen", zegt Kristel Van Damme van de christelijke bediendenbond LBC.

Na de aankondiging van het nieuws werd het werk neergelegd op de hoofdzetel in Evere en in 11 hypermarkten: de twee winkels die moeten sluiten (Genk en Angleur), de meeste hypermarkten in het Brusselse en Haine St-Pierre, Soignies et Froyennes in Henegouwen.

 Hoeveel winkels er morgen de deuren dichthouden, is nog niet duidelijk. "Dat zal afhangen van de reactie van het personeel", zegt de woordvoerder van Carrefour. "Maar we zullen de klanten informeren via onze website." De christelijke bond CNE had aangekondigd dat de stakingen in de winkels wellicht zullen voortduren tot maandag.

Bekijk hier Het Journaal Extra

Videospeler inladen...

Meest gelezen