Videospeler inladen...

Congo wil Belgisch agentschap ontwikkelingssamenwerking in Kinshasa sluiten

De Congolese regering wil het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking in Kinshasa onmiddellijk sluiten. Dat agentschap heet sinds kort ENABEL en zorgt voor de uitvoering van het grootste deel van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Het voert ook projecten uit voor onder meer US Aid en de Europese Unie. Het nieuws staat in een officiële mededeling van de Congolese minister van Buitenlandse Zaken. België betreurt de beslissing.

Deze Congolese beslissing komt er nadat ons land op 10 januari had beslist om een deel van het ontwikkelingsgeld in Congo anders te gaan besteden. Van de in totaal ongeveer 100 miljoen euro zou voortaan een kwart, 25 miljoen,  niet langer passeren via de officiële Congolese regeringskanalen. Het geld zou rechtstreeks naar het terrein gaan, vooral via niet-gouvernementele organisaties.  Die Belgische ingreep was een reactie op de politieke chaos en de schendingen van de mensenrechten in Congo, waar de verkiezingen alsmaar verder uitgesteld worden.

De Congolese regering zegt nu dat "de aanwezigheid van het Ontwikkelingsagentschap in Congo niet langer gerechtvaardigd" is.

De Congolese regering is bovendien "verrast en verontwaardigd" dat ze het nieuws over gewijzigde besteding van een deel van het Belgische ontwikkelingsgeld via de pers heeft moeten vernemen en niet via de geëigende diplomatieke kanalen.

Wat met de ontwikkelingsprojecten?

Het is nu onduidelijk wat er in de praktijk zal gebeuren met het personeel en het budget van het ontwikkelingsagentschap in Kinshasa en de afgevaardigden in het binnenland. ENABEL is gevestigd in de gloednieuwe Belgische ambassade en stelt bijna 300 mensen te werk, voor het grootste deel Congolezen, maar ook een veertigtal Belgen. Minister van Buitenlandse Zaken Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo beraden zich over een antwoord. Ze geven voorlopig geen officiële reactie. 

Sluiting "Maison Schengen"

Bovendien wil Congo ook het zogenoemde Schengen Huis sluiten. Dat is een samenwerkingsverband van alle landen van de Schengenzone en de enige plaats waar voor die landen een visum aangevraagd kan worden. Ook andere Europese landen worden dus getroffen door deze maatregel. De Congolese minister van Buitenlandse Zaken schrijft in zijn communiqué dat hij die landen via diplomatieke weg zal laten weten op welke manier zij hun werk kunnen voorzetten.

Deze forse Congolese maatregelen doen sterk denken aan een soortgelijke ingreep van Mobutu Sese Seko in mei 1990. In een reactie op de Belgische kritiek op de situatie van de mensenrechten destijds in Zaïre, schrapte Mobutu toen alle ontwikkelingssamenwerking met België. Het werd het begin van de verdere aftakeling van het land, vooral op het gebied van het onderwijs en de gezondheidszorg waar de Belgische ontwikkelingssamenwerking zeer actief was en intussen weer is geworden.

De Belgische regering reageert in een persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken voorzichtig. De regering zegt kennis te nemen van de Congolese beslissing en voegt er nog aan toe dat ze die betreurt. Op de forse taal van de Congolezen gaat het persbericht niet in, de regering benadrukt alleen dat ze "belang hecht aan politieke dialoog met de DRC". België gaat overleggen met de andere Europese partners over wat er moet gebeuren als het Schengen Huis sluit. 

Meest gelezen