Videospeler inladen...

Dansende Russen in ondergoed hit op internet

Op sociale media worden in Rusland massaal filmpjes gedeeld van dansende Russen in hun ondergoed. Deze filmpjes worden gedeeld om de studenten aan de pilotenopleiding in het Russische Oeljanovsk te steunen. De studenten hadden vorige week een filmpje online geplaatst waarin ze in hun ondergoed, met uniformpet op, uitdagend  dansten. De video lokte in eerste instantie erg veel negatieve reacties uit in homofoob Rusland. 

In Rusland worden massaal veel filmpjes gedeeld van dansende Russen in hun ondergoed. Aanleiding is een filmpje van de studenten van de prestigieuze pilotenopleiding Oeljanovsk, die zich zo’n 800 kilometer van de hoofdstad Moskou bevindt. 

In het filmpje zie je de studenten in ondergoed, en met uniformpet op, dansen op het nummer "Satisfaction" van Benny Benassi. Ze draaien suggestief met heupen en billen, en net dat vinden de Russen niet kunnen. 

"De beelden zijn vies, provocatief en homo-erotisch”

De video werd ondertussen al meer dan vijf miljoen keer bekeken op het Russische sociale medianetwerk VKontakte. Meteen nadat het filmpje op het net werd gezet, volgden er negatieve reacties. Zowel de rector van de school, als politici  en bekende Russische tv-figuren spraken er hun ongenoegen over uit.

“Het is geen studentikoze grap maar een homo-erotische dansvideo die de reputatie van onze instelling schaadt”, zei een leidinggevende van de school. De beelden werden als “vies, provocatief en homo-erotisch” bestempeld. De discussie over de video illustreert de homofobe houding van Rusland. Zo wil de burgemeester van Oeljanovsk een "diepgaand onderzoek naar de erotische en mogelijk homoseksuele kenmerken van de beelden."

 

Hoe kunnen passagiers ooit vertrouwen op deze piloten, die zich zo schandelijk gedragen?

Voorzitter de Russische pilotenorganisatie

"Hoe kunnen passagiers ooit vertrouwen op deze piloten, die zich zo schandelijk en belachelijk gedragen?", reageerde de voorzitter van de Russische pilotenorganisatie. Anderen vonden dat het uniform te schande werd gemaakt. “Moeten wij ons luchtruim in vredestijd aan jullie toevertrouwen?”, vroegen de Cadetten van de Militaire Academie in Moskou zich af.

De dansende studenten dreigden van school gestuurd te worden, een aantal wilden de studenten zelfs strafrechtelijk vervolgen. 

Russen steunen in ondergoed

Na de heftige stroom van negatieve reacties, verschenen later ook de eerste video’s om de studenten te steunen. Andere studenten, maar ook krantenredacties en atleten smeten dansende filmpjes van zichzelf in ondergoed op het net. Zelfs Talkshow-presentator Ivan Urgant danste met zijn gasten.

Intussen staan er massaal veel steunfilmpjes online. De Russen die de studenten steunen vinden de negatieve reacties “een onnodige heksenjacht op jongeren die zich willen amuseren”. Daarnaast willen ze ook een alternatieve stem laten horen, tegenover de conservatieve homofobe houding. 

Er loopt ook een petitie die oproept om de studenten niet van school te sturen, deze werd al 70.000 keer ondertekend. 

Ze zijn jong, ze dansen, dat doen jonge mensen nu eenmaal

Parlementslid Vladimir Zjirinovski

Zelfs parlementslid Vladimir Zjirinovski sprong in de bres voor de studenten. Verrassend, want de man houdt het meestal traditioneel en bekritiseert alles wat afwijkt van de norm. “Er is niks mis met deze video”, aldus Zjirinovski. "Ze zijn jong, ze dansen, dat doen jonge mensen nu eenmaal."

De school is een onderzoek gestart, maar voorlopig worden de dansende studenten niet van school gestuurd. 

Meest gelezen