Videospeler inladen...

"Palestijnen tonen geen respect", zegt Trump in Davos

In Davos heeft president Donald Trump fors uitgehaald naar de Palestijnen. "Ze zijn respectloos tegenover ons geweest." Hij voegde eraan toe dat de Palestijnen naar de onderhandelingstafel moeten komen, willen ze Amerikaans ontwikkelingsgeld krijgen. 

Op zijn eerste namiddag in Davos had de Amerikaanse president Trump een bilaterale ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Vooraleer ze achter gesloten deuren hun gesprek begonnen, sprak Trump nog kort met de pers. 

Daarin liet Trump blijken dat hij duidelijk "not amused" is dat de Palestijnen begin deze week de Amerikaanse vicepresident Mike Pence niet wilden ontvangen. "De Palestijnen tonen geen respect... terwijl we hen honderden miljoenen dollars aan hulp geven."

De Palestijnen wilden de vicepresident niet ontvangen, omdat ze nog steeds boos zijn op de beslissing van Trump om Jeruzalem aan te wijzen als officiële hoofdstad van Israël. Ook zij beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad en vinden dat het statuut van de stad tijdens vredesonderhandelingen moet worden geregeld. Voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben de Verenigde Staten zich daardoor onmogelijk gemaakt als enige bemiddelaar in het conflict met Israël.

Trump ziet dat duidelijk anders: "Israël wil vrede, zij (de Palestijnen nvdr.) moeten dat ook willen, anders willen wij niets meer met hen te maken hebben." De Palestijnen moeten naar de onderhandelingstafel komen. Dat is trouwens meteen de enige mogelijkheid om Amerikaans geld te krijgen. "Het ligt op de tafel, maar ze krijgen het niet tenzij ze over vrede onderhandelen."

Trump speecht morgen in Davos

President Trump is vanmiddag pas aangekomen in het Zwitserse bergdorp Davos. Direct na zijn aankomst zag hij al de Britse premier Theresa May, na zijn ontmoeting met premier Netanyahu staan er nog een receptie en ontmoetingen met Europese CEO's op zijn agenda. Morgen houdt hij dan een speech voor het selecte gezelschap. Trump is trouwens de eerste Amerikaanse president sinds Bill Clinton in 2000 die in Davos aanwezig is.

Bekijk hier de aankomst van president Trump: 

Videospeler inladen...

Extra opvallende beveiliging voor de komst van Trump is er niet. Davos is hoe dan ook al super beveiligd, met de jaarlijkse komst van duizenden toppolitici en -ondernemers. Het was vandaag zelfs opvallend rustig in de straten van het ondergesneeuwde Davos, op de stoet van dure Duitse luxewagens na.

Meest gelezen