Premier Charles Michel in Davos, in gesprek met zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel.

Een Belgische delegatie in Davos: hoeveel moet dat eigenlijk kosten?

Met een stevige politieke delegatie probeert ons land zichzelf in de kijker te plaatsen op het Wereld Economisch Forum in Davos, in de Zwitserse Alpen. En dat heeft zo zijn prijskaartje.

Premier Charles Michel (MR), vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD), Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en koning Filip en koningin Mathilde: allemaal zijn ze aanwezig op het Wereld Economisch Forum (WEF), de jaarlijkse top van politieke en bedrijfsleiders, in het Zwitserse Davos.

Over het belang daarvan zijn ze het eens: ze kunnen zo volop de troeven van ons land promoten bij de mensen die de beslissingen nemen. Zo had alleen al premier Michel de voorbije dagen tientallen informele en bilaterale contacten met tal van topfiguren, gaande van AB Inbev-CEO Carlos Brito, over ArcelorMittal-baas Lakshmi Mittal tot Israëlisch premier Benjamin Netanyahu.

Overvliegen naar al die multinationals zou nog veel duurder zijn

Vlaams minister-president Geert Bourgeois

Maar gratis is die zo gegeerde aanwezigheid in Davos natuurlijk niet. Zo betaalt de Vlaamse overheid alleen al 60.000 Zwitserse frank (51.296 euro) om daar te mogen zijn. "Een keer overslaan, en je kan niet meer komen”, zegt Geert Bourgeois daarover aan persagentschap Belga. "Bovendien zou overvliegen naar al die multinationals nog veel duurder zijn." De federale overheid is lid van het WEF, waardoor die die toegangsprijs niet hoeft op te hoesten.  

Daarnaast zijn er de kosten voor de hotels en vervoer van de vier aanwezige ministers en het koningspaar (en hun meegereisde medewerkers). Over dat bedrag zijn er dit jaar nog geen gedetailleerde cijfers beschikbaar. Vorig jaar liep die som op tot 32.814 euro, zo bleek toen uit het antwoord van premier Michel op een parlementaire vraag van Raoul Hedebouw (PVDA). De helft ging naar het verblijf van de koning en de koningin en hun twee adviseurs.

"Powerreceptie"

Maar de zwaarste kost van vorig jaar kwam op het conto van de zogenoemde "powerreceptie" die de Belgische delegatie toen organiseerde in het prestigieuze vijfsterrenhotel Steigenberger. Een forse 43.876 euro betaalde de federale overheid toen om ons land te kunnen promoten bij 120 bedrijfsleiders en hun gevolg. Ook gisteren was er zo'n Belgische "powerreceptie" in Davos, voor evenveel genodigden. De kosten daarvoor lagen dit jaar wel een pak lager - op zowat 8.000 euro - dankzij de keuze voor een nieuwe formule.

Premier Michel nam de gelegenheid te baat om potentiële investeerders te wijzen op enkele economische hervormingen van de regering, zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting. Ook pleitte hij er voor een sterker Europa.

Hier heb ik de kans om mensen te ontmoeten die beslissingen kunnen nemen die misschien een positief effect kunnen hebben

Premier Charles Michel

"Er zijn heel veel gesprekken", vertelt premier Michel aan VRT-journalist Michael Van Droogenbroeck. "En dat is belangrijk, niet alleen op een politiek, maar vooral op een economisch niveau. Meer jobs, dat is mijn mantra, meer investeringen ook en een sterkere economische ontwikkeling. Hier heb ik de kans om mensen te ontmoeten die beslissingen kunnen nemen die misschien een positief effect kunnen hebben."

Bourgeois treedt hem bij: "Davos is een unieke opportuniteit, dé plaats om onze troeven te tonen. Het zou anders onmogelijk zijn om al die CEO's van multinationals te ontmoeten. In Davos kun je met hen intense gesprekken voeren."

Meest gelezen