Videospeler inladen...

Portland, SONS en Chackie Jam zijn De Nieuwe Lichting 2018

Portland, SONS en Chackie Jam: deze drie jonge, Belgische artiesten zijn door de luisteraars van Studio Brussel uitgeroepen tot hun Nieuwe Lichting 2018. Dat heeft de radiozender bekendgemaakt in een Facebook Live. De negen finalisten, die door een professionele jury waren aangeduid, kregen het verdict te horen op een bijzondere locatie.

De winnaars van de zesde editie van De Nieuwe Lichting werden voor het eerst niet bekendgemaakt tijdens een finaleconcert, in de Ancienne Belgique. Wel had Studio Brussel verzamelen geblazen in Malmédy  voor een Facebook Livesessie in de DAFT Studios, een van de mooiste en meest moderne opnamestudio's van ons land.

De 9 finalisten werden "opgesloten" in aparte ruimtes van de opnamestudio. De kandidaten in wiens kamer het licht bleef branden, gingen door naar de volgende schifting. De lichten werden beurtelings gedoofd door de drie winnaars van vorig jaar: The Lighthouse, Kai Wén en Tamino. Met Portland, SONS en Chackie Jam kiezen de luisteraars van Studio Brussel, die een week lang konden stemmen op hun favorieten, opnieuw voor drie héél verschillende artiesten.

Die locatie van de bekendmaking is niet toevallig gekozen: de drie bands die zich De Nieuwe Lichting 2018 mogen noemen, winnen als hoofdprijs elk één dag studiotijd. Een kostbaar goed, voor een beginnende band. Op een vuurdoop op het podium moeten de winnaars nog even wachten. De voorbije jaren won De Nieuwe Lichting een gezamenlijk optreden op Pukkelpop. Dat is nu niet het geval. De winnaars zullen het komende jaar sowieso wel vaak opduiken op Studio Brussel.

Zo reageerden de winnaars vlák na de bekendmaking

Videospeler inladen...

Wie is Portland?

Portland is een gemengde groep, met drie mannen en één vrouw. Jente, Sarah, Gill en Arno maken indierock en flirten graag met elektronische sounds en meerstemmige zang. De jury omschrijft hun nummer "Pouring rain" als "fris, folkachtig maar heel hedendaags, een mooi dekentje van muziek dat ook makkelijk in een playlist voor de radio zou geraken". Portland geraakte in 2016 tot in de finale van Humo's Rock Rally.  "Pouring rain" werd vóór De Nieuwe Lichting al meer dan een half miljoen keer beluisterd via streamingdienst Spotify.

"We hebben hier zo hard aan gewerkt, en als groep hebben we al veel transformaties doorgemaakt. Nu komt alles op z'n plek: zalig", zo zei de band in een eerste reactie.

Wie is SONS?

Klassieke, licht psychedelische garagerock met stevige gitaren: dat brengt vriendengroep SONS, zelf grote fans van Black Sabbath. Linde Merckpoel omschrijft hun geluid als "kittig". De jury vindt hun nummer "Ricochet" eerder "vrij harde, goede punk".  SONS maakt vooral graag "harde muziek". "We zijn als vrienden samen beginnen spelen, en daar zijn nummers met een bepaalde sound uit gekomen", zeggen ze zelf. In een eerste reactie raken ze niet verder dan "superbedankt", "merci", en "keigraaf".  

Wie is Chackie Jam?

Chackie Jam is een vijfkoppige band uit Antwerpen. De groepsleden hebben elkaar leren kennen aan de PXL-hogeschool, tijdens de pop- en rockopleiding. Ze omschrijven hun muziek als "guilty pleasure synth pop". ""Hachi" zit goed in elkaar, heel funky met een catchy refrein. Als vrolijkheid een geluid had, dan zou het zo klinken", vindt de jury. "Het nummer katapulteert je naar de jaren 80, maar je hoort wel dat het nu gemaakt is."

"Dit is fantastisch, groovy en funky! Een mooie droom die uitgekomen is, dus dank je wel voor alle stemmen", zegt de zanger in een eerste reactie.

Meest gelezen