Directie: "Twee te sluiten winkels kunnen nooit rendabel zijn"

Volgens de directie van Carrefour hebben de hypermarkten  zeker nog een toekomst. Maar dat geldt niet voor Genk en Angleur.

"We moeten investeren in de toekomst", zegt Baptiste van Outryve, de woordvoerder van Carrefour België: "En dat is online verkoop, verse en bioproducten en de Carrefour huismerken.". Tegelijk wil Carrefour besparen op de kosten. "De twee winkels die we sluiten, Genk en Angleur, kunnen nooit rendabel zijn ondanks alle investeringen die we willen doen."

"Meeste hypermarkten zijn rendabel"

De directie betwist dat de formule van de hypermarkt, de grote winkel waar je naast voeding bijvoorbeeld ook elektronica en potten en pannen kan kopen, haar beste tijd heeft gehad. "De cijfers bewijzen het, het merendeel van de hypermarkten is rendabel", zegt van Outryve. "Ze hebben een meerwaarde maar ze moeten evolueren, net zoals de sector evolueert."

van Outryve ontkent dat de directie te laat heeft ingegrepen: "We hebben al zwaar geïnvesteerd, we hebben de voorbije jaren meer dan 200 winkels (vooral buurtwinkels) geopend en 400 bestaande winkels volledig gerenoveerd. En dit jaar openen we nog 30 nieuwe winkels."

We zien dat Belgen de voorbije jaren veel in het buitenland gekocht hebben, via e-commerce. Bovendien is de concurrentie in eigen land nog verscherpt en verbreed.

"Niet gedicteerd vanuit Parijs"

"Nu moeten we verder gaan, maar dit besparingsplan is niet gedicteerd vanuit Parijs", benadrukt van Outryve. "We zien dat Belgen de voorbije jaren veel in het buitenland gekocht hebben, via e-commerce. Bovendien is de concurrentie in eigen land nog verscherpt en verbreed."

Of gedwongen ontslagen vermeden kunnen worden, zoals in Frankrijk, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen