BELGA/LEFOUR

Niet de eerste zware herstructurering voor Carrefour België

Bij Carrefour België moeten 1.233 jobs verdwijnen, zo werd vandaag aangekondigd. Maar het is niet de eerste keer dat de Franse supermarktketen zo zwaar snijdt in het personeel.

2010: 1.672 jobs geschrapt

Begin 2010 ging Carrefour België al eens door een zware crisis. De Belgische poot van het bedrijf bleek toen volgens toenmalig CEO Gérard Lavinay "structureel verlieslatend". De keten liet weten dat er 1.672 jobs zouden sneuvelen. 21 winkels moesten dicht, waaronder 14 hypermarkten (goed voor 1.352 jobs) en 7 supermarkten (320 jobs). 

Uiteindelijk werd het banenverlies beperkt tot 1.092 en gingen er 'maar' 16 winkels dicht.  16 andere winkels werden verkocht aan de groep Mestdagh. Via onder meer brugpensioen en vrijwillig ontslag konden de bonden bij Carrefour voorkomen dat er naakte ontslagen moesten vallen.

Onder meer de hypermarkt in Genk stond trouwens in 2010 op het lijstje van te sluiten winkels. Uiteindelijk kon de winkel toch nog openblijven. Maar vandaag, bijna acht jaar na datum, is het harde verdict alsnog gevallen in Genk.

2007: 900 jobs gesneuveld

Midden 2007 kondigde Carrefour aan 900 jobs te willen schrappen bij de eigen GB-winkels. 16 verlieslatende winkels moesten dicht, 805 mensen verloren er hun baan. Elders in het bedrijf werden nog eens 95 jobs geschrapt.

Dankzij het sociaal akkoord, dat onder meer mikte op brugpensioen, tijdskrediet en vrijwillig vertrek, konden uiteindelijk gedwongen ontslagen vermeden worden.

1993: 3.600 banen weg

De allereerste grote sanering in ons land dateert uit het tijdperk van de Super- en Maxi-GB-winkels. De warenhuisgroep heette toen nog GIB. Ze was in de jaren voordien fors gegroeid, onder meer na een fusie van GB en Inno-BM en de overname van de keten Sarma-Nopri.

Maar de resultaten waren slecht. Bij een reorganisatie moesten 3.600 jobs verdwijnen. Ook in de jaren nadien probeerde het bedrijf heel wat vestigingen te verzelfstandigen of te verkopen, maar er was weinig beterschap. In 2000 werden Super- en Maxi-GB-winkels uiteindelijk verkocht aan Carrefour.

Meest gelezen