Video player inladen...

Burgemeester De Wever: "Rapport OCMW over pand Paardenmarkt maakte geen melding van gevaar"

Vorige week vielen er bij een ontploffing op de Antwerpse Paardenmarkt twee doden en veertien gewonden. Het OCMW zegt dat het een controle van het huis vroeg, maar dat die er nooit kwam. Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) maakte een OCMW-rapport geen melding van gevaar en was er daardoor geen prioriteit.

Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft gereageerd op de opmerking van het OCMW dat het een controle van het pand op de Paardenmarkt vroeg, maar dat die er niet kwam. Het pand werd vorige week door een ontploffing vernield. Twee bewoners kwamen om.

In augustus deed het OCMW een aanvraag om het pand op de Paardenmarkt te controleren op woonkwaliteit. Dat is de vaste procedure wanneer een eigenaar weigert om met een huurwaarborg van het OCMW te werken. Volgens Monica De Coninck (SP.A), oud-OCMW-voorzitster in Antwerpen, is die controle er nooit gekomen. Nochtans had de stad verklaard dat de betrokken panden recent nog gecontroleerd werden en dat er niets onregelmatigs was vastgesteld.  

De Wever ontkent niet dat er een OCMW-rapport is. "In dit geval is het OCMW ter plaatse geweest", zegt hij, "en heeft het een rapport opgesteld dat slechte leefomstandigheden vermeldt, m.a.w. geen goede woonkwaliteit, maar het rapport maakt geen melding van gevaar".

"Dat is een groot verschil", vervolgt De Wever. "Het kan zijn dat een pand vol schimmel hangt. Dat is niet leuk maar het is iets anders als er gas- of elektriciteitsproblemen zijn. Daarvan maakt het verslag geen melding en daardoor is het niet doorgegeven aan "woontoezicht" met prioriteit. Als dat wel gebeurt, gaan we daar zo snel mogelijk langs. Als dat niet met prioriteit is, kan dat langer, maanden duren voor er iemand langskomt".

Meest gelezen