Laurie Dieffembacq

Francken wil dat Europa bewaking snelwegparkings betaalt

"Er bestaat een Europees fonds dat zou kunnen instaan voor de betaling van privébewaking op snelwegparkings", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. Hij is op een informele ministerraad met alle Europese ministers van Migratie.

In Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, komen alle Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie samen op een informele ministerraad. Voor ons land zijn minister Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aanwezig.

Francken wil er "een goed gesprek" hebben met zijn Britse collega's. Er zijn namelijk veel mensen zonder papieren in ons land die proberen in Groot-Brittannië te geraken. Afgelopen weekend was er nog een incident op de snelwegparking van Groot-Bijgaarden waar transmigranten zich agressief gedroegen naar de politie.

"Ik begrijp dat Groot-Brittannië Frankrijk geld geeft en een aantal akkoorden heeft met Frankrijk over transmigranten", aldus Francken. "Dat moet voor ons land ook kunnen."

Daarnaast wil hij ook de Europese commissie aanspreken. "Er is een Europees fonds, en ik vind dat dit fonds mee kan instaan voor de privébewaking van de snelwegparkings."