Gaat Trump subsidies schrappen voor ruimtestation ISS?

President Trump zou overwegen om vanaf 2025 geen geld meer te investeren in het internationale ruimtevaartstation ISS. Dat schrijft de Amerikaanse technologiewebsite "The Verge", die naar eigen zeggen een voorlopige ontwerptekst van de begroting kon inkijken. Het ruimteagentschap NASA heeft het nieuws nog niet bevestigd.

De Verenigde Staten pompen elk jaar 3 tot 4 miljard dollar (2,4 tot 3,2 miljard euro) in het ISS en hebben in totaal al zo’n 70 miljard euro geïnvesteerd. Trump overweegt nu om die subsidies vanaf 2025 te schrappen. Dat is althans wat techwebsite "The Verge" schrijft, nadat ze een voorlopige ontwerptekst van de begroting konden inkijken.

Volgens goede bronnen bij "The Verge" zou de schrapping ook opgenomen worden in de definitieve begroting op 12 februari. Die moet daarna wel nog goedgekeurd worden door de Senaat. 

Dromen over de Maan

Het ISS bevindt zich in een baan rond de aarde op 400 km hoogte en wordt sinds 2000 permanent bewoond door astronauten van over de hele wereld. Onder andere Japan, Rusland, Canada en Europa leveren middelen en astronauten voor het ISS. Het zijn wel de VS die de grootste financiële bijdrage leveren. Vanuit het ISS gebeuren allerlei belangrijke ruimte-experimenten.

President Trump vertelde al meerdere keren over zijn droom om terug Amerikaanse astronauten op de Maan te zien, en om er een ruimtebasis te bouwen. Van daaruit zouden missies naar bijvoorbeeld Mars gelanceerd kunnen worden. Wellicht wil Trump de subsidies voor het ISS liever gebruiken voor die verre ruimtemissies. 

De levensduur van het ISS loopt nog tot 2028. Daarna zou het ruimtestation uit de ruimte worden gehaald. Commerciële ruimtebedrijven lieten al weten dat ze onmogelijk tegen 2024 een nieuw ruimtestation kunnen bouwen. Ook de ruimtetuigen om lange reizen mogelijk te maken, zijn nog niet klaar. 

Meest gelezen