Infrabel bouwt opleidingscentrum in Molenbeek

Vanmorgen wordt  de eerste steen gelegd van wat de "Infrabel Academy" moet worden, de eerste school voor spoorberoepen in ons land. Daar zullen infrabel-werknemers vanaf eind 2020 training en vorming krijgen.

De Infrabel Academy wordt gebouwd in Sint-Jans-Molenbeek, op terreinen naast het station Brussel-West. Eind 2020 moet het centrum operationeel zijn.   Het personeel  van de spoorwegbeheerder zal er opgeleid worden. De bouw van het opleidignscentrum kost 20 miljoen euro.

Het wordt een opleidingscentrum in theorie én praktijk. Per jaar zullen zo'n 500 nieuwe werknemers er de basisopleiding volgen.   Ook theoretische vormingen van juridische aard of in humanresourcesbeleid zullen aan de academy georganiseerd worden.

"Maar de focus ligt vooral op spoortechnische vaardigheden die nodig zijn voor technici die aan de sporen werken en voor seinhuispersoneel",  zegt Lucien De Keersmaecker van Infrabel in "De ochtend" op Radio 1.   

Om het personeel te kunnen trainen, wordt de infrastructuur van allerlei stations en spoorwegen nagebouwd . "Zo komt er, naast een praktijkhal,  ook een buitenzone met sporen, bovenleidingen, seinen, wissels, overwegen en gsm-antennes waar toekomstige medewerkers in veilige omstandigheden kunnen worden opgeleid". Treinbestuurders worden er niet opgeleid. Die krijgen hun opleiding van de NMBS.

Nu heeft infrabel nog zes opleidingscentra, verdeeld over verschillende locaties.  Daar worden opleidingen nog lokaal georganiseerd. Het is de bedoeling om die in de toekomst samen te brengen in de Infrabel Academy.

Meest gelezen