Commons Wikimedia // Edwin Torres

Jambon stelt orde in het fenomeen van kienen en bingo

Bingospelen vallen voortaan onder de Kansspelwet. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verduidelijkt in een omzendbrief. De Kansspelcommissie zal zo kunnen optreden tegen "wantoestanden".  Verenigingen die af en toe een bingoavond organiseren, hoeven niet meteen iets te vrezen. 

Bingoavonden zijn erg populair bij onder meer jeugdverenigingen. Het risico bestaat echter dat bedrijven het kienspel gaan gebruiken om winst te maken, ook wanneer minderjarigen meespelen. De recente omzendbrief van minister Jambon stelt nu dat bingospelen wel degelijk een kansspel zijn. Zo krijgt de Kansspelcommissie slagkracht om op te treden tegen wantoestanden. 

Hoewel kansspelen verboden zijn voor minderjarigen, hoeven pakweg jeugdvoetbalclubs of de KSA hun bingoavond niet meteen te annuleren. Zij moeten contact opnemen met de burgemeester die toelating kan geven. "De verenigingen kunnen hun burgemeester duidelijk maken dat ze vallen onder de uitzondering in de wet. Met name als het gaat om een klein spel, met een kleine inzet die ongevaarlijk is", zegt Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie. "Maar het kan niet zijn dat een voetbalclub permanent het kienspel gebruikt om winst te halen."

Valt een bingoavond niet onder de uitzondering voor een "occasioneel" spel of is er geen toelating van de gemeente, dan kan de Kansspelcommissie tussenkomen wanneer er een klacht komt. "Als de gemeente geen beleid ontwikkelt, als we zien dat bedrijven het kienspel beginnen te gebruiken om winst te halen en als er massaal minderjarigen worden aangezet tot kienen, dan kunnen onze politiemensen een proces-verbaal opmaken", aldus de directeur van de Kansspelcommissie. 

Meest gelezen