Kasteel Boekenberg in Deurne zoekt nieuwe eigenaar

Eén miljoen euro. Dat hoopt Zorgbedrijf Antwerpen minstens te krijgen voor het kasteel Boekenberg in Deurne. Het pand deed jarenlang dienst als Centrum voor Bijzondere Jeugdzorg. "Met het geld willen we een nieuwe jeugdopvang inrichten", zegt Johan De Muynck, directeur van Zorgbedrijf Antwerpen.

Jeugdcentrum

Tot een paar weken geleden woonden er in het kasteel nog zo'n 13 jongeren en hun begeleiders. Maar het gebouw is erg verouderd en dringend aan renovatie toe. "En eigenlijk is de ligging ook totaal niet geschikt voor jongeren met problemen", vertelt Johan De Muynck van Zorgbedrijf Antwerpen. "Daarom willen we het verkopen."    

 

Slechte ligging

Het kasteel ligt midden in het Boekenbergpark, dat eigendom is van de Stad Antwerpen. "Het is een beschermd park en heel mooi onderhouden", zegt Johan De Muynck, "maar eigenlijk hebben die jongeren geen eigen tuin of privacy. Vanuit het park en de aangrenzende speeltuin kan je zomaar binnenkijken in het kasteel en omgekeerd. Die jongeren zitten letterlijk in een vitrine en dat kan niet de bedoeling zijn." Het kasteel ligt ook vlakbij de populaire zwemvijver Boekenberg.

1 miljoen

Met de opbrengt van de verkoop wil Zorgbedrijf Antwerpen een nieuwe, meer geschikte jeugdopvang inrichten. Mogelijk kan het kasteel in de toekomst dienst doen als co-housing-project.  

 

Meest gelezen