Videospeler inladen...

Kitir (SP.A): "Jobs, jobs, jobs klinkt heel hol voor de werknemers van Carrefour"

Volgens SP.A-fractieleider Meryame Kitir is "de werknemer vandaag heel slecht beschermd" wanneer een multinational zoals Carrefour overgaat tot collectief ontslag. "Het antwoord van de regering hierop is spijtig", aldus Kitir. 

Bij Carrefour België is sprake van ruim 1.200 ontslagen. Kitir - die zelf een vakbondsverleden heeft bij Ford Genk - betreurt het "sociale drama". "Weer een heel deel mensen die onverwacht hun werk verliezen en in een tijd van onzekerheid komen."

De socialiste verwijst naar het credo van de regering, "jobs, jobs, jobs". "Dat klinkt heel hol voor die mensen vandaag", stelt Kitir. "De regering vroeg flexibiliteit en wou zoveel mogelijk regels afschaffen. Dan zou het allemaal vanzelf komen. Maar at the end zien we dat de werknemer heel slecht beschermd is als een multinational beslist om mensen te ontslaan, ook al maken ze winst." 

Kitir haalt uit naar de regering, en in het bijzonder minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en premier Charles Michel (MR) die momenteel in Davos zitten voor het Wereld Economisch Forum. "Dat de regering als enige antwoord maar kan geven dat ze de schade zoveel mogelijk beperken en dat de Renaultwet van start komt, dan is dat een spijtig antwoord. Zo veranderen we niets. Helaas zijn de minister van Werk en de premier vandaag niet aanwezig terwijl er zich een sociaal drama in ons land afspeelt."

Volgens Kitir moeten er op Europees vlak afspraken worden gemaakt en moet de Wet-Renault aangepast worden. Nochtans, ten tijde van de sluiting van Ford Genk zaten de socialisten ook in de regering. "De vorige regering heeft niet beslist om de mensen hun loon te laten afnemen", repliceert de fractieleider van de SP.A. "De mensen hebben 2 procent indexsprong ingeleverd. Die maatregelen hebben niet bevorderd dat de mensen bij Carrefour interessanter waren."

Meest gelezen