Videospeler inladen...

Herlees onze liveblog over Carrefour: "Volledige sector heeft probleem met digitalisering" 

Bij supermarktketen Carrefour in ons land zijn 1.233 jobs bedreigd. Dat is aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. Herbeleef hier de ontwikkelingen van een bewogen namiddag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hypermarkt Carrefour Genk vrijdag en zaterdag "zo goed als zeker gesloten"

Het personeel van de Hypermarkt Carrefour in Genk legt morgen en zaterdag zo goed als zeker het werk neer. Dat heeft een verantwoordelijke van de bediendenvakbond LBC gemeld.

Muyters: "Werknemers niet in gevaar brengen die vandaag een job hebben bij een multinational"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en SP.A-fractieleider Meryame Kitir zijn het in "De Afspraak" eens over het feit dat we vanuit Vlaanderen de multinationals niet kunnen aanpakken. "Dat moet op Europees niveau aangepakt worden. Ik pleit er niet voor om de ondernemingen tegen te houden, maar we moeten verhinderen dat werknemers tegenover elkaar worden uitgespeeld in Europa", zegt Kitir. "We moeten de mensen weerbaar maken en klaarstomen voor de veranderende arbeidsmarkt", zegt Muyters. Muyters verwijt Carrefour wel dat het bedrijf niet proactief gehandeld heeft om het personeel te heroriënteren.

Videospeler inladen...

Retailexpert Jorg Snoeck: "Volledige sector heeft een probleem met de digitalisering"         

De retailexpert Jorg Snoeck heeft in "Terzake" uitgelegd waarom de volledige distributiesector voor een grote uitdaging staat. "De consument wil het gemakkelijk hebben en wil altijd bij de goedkoopste kopen. De mensen hebben een computer in hun binnenzak zitten en kopen waar en wanneer ze willen. Als je een beperkt aantal openingsuren hebt en op zondag gesloten bent, dan wordt je geconfronteerd met spelers als Amazon. Die zijn vandaag nog niet sterk aanwezig in België, maar in het buitenland wordt Carrefour er wel mee geconfronteerd. Dat is nefast voor de marges", aldus Snoeck.

Videospeler inladen...

Professor arbeidsrecht: "Laat elke ontslagene het bedrijf met een nieuw jobaanbod verlaten"

Yves Borms: "Vakbonden werken actieplan uit voor beurtelingse stakingen in heel het land"

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Econoom Geert Noels: "Carrefour wil dalende beurskoers stuiten"

Elf van de 45 Carrefour-winkels hebben de deuren gesloten

Verschillende Carrefour-winkels in het land hebben de deuren gesloten na de aankondiging van de directie. In Vlaanderen heeft het personeel van de hypermarkt in Genk het werk neergelegd. De directie van Carrefour kondigde vanmiddag aan dat de Hypermarkt Carrefour in Genk een van de twee hypermarkten is die gesloten zal worden. In Brussel en Wallonië zijn tien vestigingen gesloten. Volgens de Franstalige christelijke bediendenbond CNE zullen de stakingen zeker tot maandag duren.

KAART: Deze winkels worden het zwaarst getroffen door de besparingen

Twee hypermarkten sluiten volledig de deuren: Genk en Belle-Ile (in Angleur bij Luik). Drie hypermarkten (Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre) worden een gewone supermarkt. De winkeloppervlakte van de hypermarkt van Turnhout wordt verkleind. De kleinere Carrefour-winkels worden bijna allemaal uitgebaat door zelfstandigen. Zij worden niet getroffen door de besparingen.

Personeel Carrefour Genk: "Ik weet het echt niet meer"

In verschillende vestigingen van Carrefour hebben de personeelsleden het werk neergelegd na de aankondiging van de directie. De verslagenheid is groot na de zoveelste ontslagronde bij de warenhuisketen. 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

FOTO: Gesloten deuren bij Carrefour in Belle-Ile (Luik)

Het personeel van de Carrefour in Belle-Ile in Luik heeft de winkel gesloten, nadat ze het nieuws van de geplande herstructurering hadden vernomen.

Sophie Kip

Vakbondsleden: "Heel zwaar, ik heb even moeten slikken"

Videospeler inladen...

Carrefour: "Het gaat om een intentieverklaring"

De directie van Carrefour meldt dat de aangekondigde ontslagen een intentieverklaring is. "We gaan nu een consultatieronde starten. Er kan nog geen exact cijfer, noch de manier waarop bekend gemaakt kan worden. Het gaat om een intentieverklaring", zegt Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Sluiting Hypermarkt Carrefour is zware klap voor Genk

Het stadsbestuur van Genk betreurt de geplande sluiting van de Hypermarkt Carrefour in Genk. Het is een zware klap voor de stad op het vlak van economie en tewerkstelling. Carrefour sloot enkele jaren geleden ook al een andere vestiging in het centrum van Genk. "Wat betreft omgaan met slecht economisch nieuws, hebben we in Genk helaas heel wat ervaring, maar we blijven strijdvaardig", reageert burgemeester Wim Dries.

Videospeler inladen...

Geert Noels: "In nieuwe retail worden jobs gecreëerd, maar minder in België"

Elio Di Rupo: "Alweer ontslagronde bij bedrijf dat winst maakt"

De voorzitter van de PS Elio Di Rupo heeft zijn steun uitgesproken aan het personeel van warenhuisketen Carrefour. "Na Caterpillar, na Axa, na ING is er alweer een winstgevend bedrijf dat een ontslagronde plant", schrijft Di Rupo op Twitter. De PS-voorzitter wil dat er een verbod komt op collectieve ontslagen bij bedrijven die winst maken.

Kris Peeters verlaat Davos voor Carrefour-crisis

De minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verlaat het Wereld Economisch Forum in Davos om het dossier van de herstructurering van Carrefour in België op te volgen. Peeters kondigde aan dat hij met de directie van de warenhuisketen en de vakbonden rond de tafel wil gaan zitten.

PVDA: "Alweer bewijs dat "jobs, jobs, jobs"-beleid van regering-Michel faalt"

De PVDA hekelt het falende "jobs, jobs, jobs"-beleid van de federale regering na de bekendmaking van de herstructureringsplannen van Carrefour in België. "Het plan van Carrefour is gewoonweg onaanvaardbaar. In 2016 maakte de groep Carrefour wereldwijd 1 miljard euro winst. In België bedroeg de winst 65 miljoen euro. Er zijn dus geen geldige economische redenen voor dit plan. Alleen voor de portefeuille van de aandeelhouders is dit een goede zaak", zegt PVDA-woordvoerder Tom De Meester.

Herbekijk "Het Journaal Extra" van 15.15 uur

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Staking uitgebroken op hoofdkwartier

Op het hoofdkwartier van Carrefour is een staking uitgebroken na de aankondiging van het collectief ontslag.

Muyters: "We staan klaar met VDAB om te helpen"

Meest gelezen