Magische Harry Potterklok bestaat nu ook echt dankzij ingenieurskoppel

Een Amerikaans ingenieurskoppel heeft een klok ontwikkeld die volgens hetzelfde principe werkt als de magische klok in de Harry Potterfilms. Via het gps-signaal van uw smartphone duidt de klok aan waar u precies bent. In tegenstelling tot de Harry Potterklok, heeft de zogenoemde “Stata Clock” een moderne look. 

Harry Potterfans kennen ongetwijfeld de magische klok waarmee moeder Wemel bijhoudt waar de roodharige leden van haar tovenaarsfamilie zijn. Een knap staaltje verbeelding van schrijfster J.K. Rowling, zou u denken. Maar nu bestaat de klok ook in de gewone dreuzelwereld.

Het Amerikaanse ingenieurskoppel Kristie en Eric D’Ambrosio-Correll ontwikkelde een soortgelijke klok, de zogenoemde “Eta clock”. Intussen kreeg de klok een verbeterde versie met de naam “Stata clock”. 

Elk familielid is vertegenwoordigd door een wijzer op de “Stata clock”. De cijfers op een gewone klok zijn hier vervangen door de opties thuis, op het werk, bij vrienden, buiten, onderweg, in het buitenland, in de luchthaven, verdwaald, in het ziekenhuis, op school, op het werk, in de fitness en bij familie. 

De klok werkt op basis van het gps-signaal van uw smartphone. Belangrijk is wel dat u eerst via een app de verschillende locaties nog instelt. Eens die locaties zijn ingesteld, weet de klok waar u telkens bent en verandert ze de wijzer naar uw precieze locatie. 

Het koppel uit New York heeft naar eigen zeggen een voorliefde voor pre-digitale innovatie en heeft zichzelf daarom uitgedaagd om het beste van moderne en nostalgische engineering te combineren.  De twee hebben de “Stata clock” ontworpen omdat hun familie verspreid over de VS woont en ze dan makkelijk kunnen volgen waar iedereen is. 

De “Stata clock” is handgemaakt en heeft een modern design en daar hangt een stevig prijskaartje aan vast. Een kleine versie kost 250 dollar (ongeveer 200 euro) en een gewone versie kost 400 dollar (ongeveer 360 euro). De klok komt normaal gezien in juli op de markt in een beperkt aantal landen.  

Voor het verdere productieproces zocht het koppel nog 30.000 dollar via de Amerikaanse crowdfundingwebsite Kickstarter en de twee zamelden uiteindelijk meer dan 36.000 dollar in.

Maar de Kickstarterpagina van de klok is momenteel offline gehaald. Als reden geeft de crowdfundingsite dat de klok het onderwerp is van een geschil over intellectuele eigendom. 

Foto: stataclock.com

Meest gelezen