Muziek in stilte: Arvo Pärtdriedaagse in Flagey

Flagey in Brussel zet Arvo Pärt in de spotlights, de Estse componist van de verstilling. Met concerten, films, lezingen, een expo en … meditatie.

Sacraal, verstild, diep, meditatief: Arvo Pärt spreekt tot de verbeelding en is wellicht de bekendste levende hedendaagse componist. 82 is de Est nu, en zijn populariteit groeit nog gestaag. Al jaren scoort "Spiegel im Spiegel" torenhoog in de Klara Top 100.  U hebt Pärts muziek zeker ook al gehoord in de biscoop, bijvoorbeeld in "Gravity", "Elegy", "Swept away","There will be blood", "La grande bellezza" of "Dead man’s shoes".  

Koor: analoog en digitaal

De componist van de verstilling schrijft meditatieve muziek met een sterk religieuze inslag. Hij gebruikt het woord “tintinnabuli” of belletjes om zijn stijl te beschrijven. Pärt componeerde vaak voor koor. In Flagey treedt het Estonian Philharmonic Chamber Choir op en ook het Vlaams Radio Koor. Voor wie zelf aan de slag wil is er SMing, een digitaal koorproject, waarbij u tegelijk dirigent én koorlid kan zijn.  

Op vrijdag speelt het Brussels Philharmonic samen met het Vlaams Radiokoor “Adam’s Lament – Da pacem Domine”, een werk dat Pärt schreef voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in het station van Madrid in 2004. Op zaterdag brengt het Estonian Philharmonic Chamber Choir en Tallinn Chamber Orchestra het “Te Deum” van Pärt, samen met een nieuw werk, “Requiems” van de Belgische componist en cellist Jean-Paul Dessy.

Er is ook een tentoonstelling in Flagey, waar al een voorsmaakje te zien is van het nieuwe Arvo Pärt Centrum dat eind dit jaar opengaat in Laulasmaa, Estland. Een cultuurcentrum midden in de natuur, waar ook het archief van de toondichter wordt ondergebracht.

Meditatie-initiatie

Heel bijzonder zijn de meditatiesessies in Flagey, onder leiding van een psycho-lichamelijk therapeute, om op een dieper niveau van de concerten te kunnen genieten.

Op zondag komt de Franse schrijver David Le Breton spreken over "de kunst van het afwezig zijn", naar aanleiding van zijn nieuwe boek "Disparaître de soi". En er zijn "stille" films te zien, onder meer van Ingmar Bergman.

Flagey houdt een tweejaarlijks Baltisch festival, en dit keer is Estland aan de beurt, omdat het meest noordelijke Baltische land 100 jaar bestaat. Een Pärtdriedaagse om stil van te worden, in het putje van de winter. 

Meest gelezen