Natuur in de Demervallei wordt hersteld

Natuurpunt is vandaag gestart met grote werken om de natuur in de Demervallei tussen Rotselaar en Diest te herstellen. Daarvoor krijgen ze 900.000 euro steun van de Europese Commissie en van de Coca-Cola Foundation.

De bedoeling van de werken is het oorspronkelijke natuurlijke karakter van de moerassige Demervallei te herstellen. Op die manier ontstaat een geschikte leefomgeving voor planten en dieren die het goed doen in vochtige gebiden en wordt het cultuurhistorische landschap van de moerassige vallei hersteld. Bovendien wordt wateroverlast bij de omwonende vermeden en vult die natte natuur de drinkwaterreserves aan.

Vandaag werd de eerste spadesteek gegeven voor de installatie van een terugslagklep. “Die terugslagkleppen gaan ervoor zorgen dat we kunnen kiezen om het water te behouden in het gebied of dat we het water kunnen afvoeren. Zo worden overstromingen vermeden wanneer het hevig regent”, zegt Chris Steenwegen van Natuurpunt.

Europese commissie en frisdrankgigant

Het natuurherstelproject in de Demervallei krijgt onder meer de steun van The Coca-Cola Foundation, het internationale liefdadigheidsfonds van de bekende drankenproducent. Ook de Europese commissie steunt de werken in de Demervallei. Beide steunen ze het project met 450.000 euro, wat goed is voor een bedrag van 900.000 euro.

De werken in de Demervallei lopen nog drie jaar.

Meest gelezen