"Nederlandse geheime diensten hebben cruciale info aan VS gegeven over Russische inmenging verkiezingen"

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben een belangrijke rol gespeeld bij het lopende FBI-onderzoek naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Nederlandse actuaprogramma "Nieuwsuur" en de Volkskrant.

De Nederlandse Algemene (AIVD) en Militaire (MIVD) inlichtingendiensten hebben in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen cruciale informatie onderschept bij de Russische hackersgroep Cozy Bear.

Uit een onderzoek van "Nieuwsuur" en de Volkskrant blijkt dat de Nederlandse diensten ten minste een en maximaal tweeëneenhalf jaar lang unieke toegang hebben gehad tot een groep Russische hackers die volgens westerse inlichtingendiensten handelden in opdracht van Moskou. Het gaat om de hackersgroep Cozy Bear.

Cozy Bear zou onder meer het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het dagelijks bestuur van de Democraten DNC binnengedrongen zijn.

De informatie die de Nederlandse inlichtingendiensten over de hacks aan de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben verstrekt, stond aan de basis van het FBI-onderzoek naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.

Meest gelezen