BELGA/VERGULT

Onleesbare dvd's waardoor drugsbende vrijuit ging, blijken toch leesbaar

Het parket van Brussel gaat in beroep tegen de vrijlating van zeven verdachten van een grote internationale drugsbende. Ze moesten vrijgelaten worden door een procedurefout. De afgeluisterde telefoongesprekken in het dossier, stonden op een dvd die onleesbaar was. De rechter vond dat op die manier geen controle mogelijk was, op wàt er gezegd werd en door wie tijdens de telefoongesprekken. Het onderzoek werd nietig verklaard. 

De bende werd betrapt tijdens een routinecontrole in maart 2016. De politie vond in de Marokkaanse stad Tanger een oplegger met 3.600 kg hasj. De vrachtwagen vervoerde cederhout en was op weg naar België. De drugs zaten verstopt in houten planken. Volgens het openbaar ministerie zou dezelfde bende in oktober 2015 er wel in geslaagd zijn om een gelijkaardige hoeveelheid drugs vanuit Marokko naar België te brengen. Vorig jaar werd een tweede dossier, waarin de politie in Brussel zo’n 200 kg drugs had gevonden, gevoegd aan het dossier. De onderzoeksrechter, die beide dossiers onderzocht, had zaken ontdekt die beide dossiers aan elkaar linkten. In totaal zou de bende zo’n zeven ton drugs naar ons land hebben trachten te smokkelen.

Op het proces haalde de verdediging aan dat er een probleem was met de afgeluisterde telefoongesprekken in het dossier. Op de transcripties van een gesprek waren twee namen vermeld, maar op het telefoongesprek was duidelijk een derde stem te horen. De advocaten vroegen daarom om alle afgeluisterde telefoongesprekken te kunnen beluisteren om de transcripties te controleren. “Toen is gebleken dat er een probleem was met de dvd’s waarop de gesprekken staan”, zegt advocate Nathalie Gallant. “De dvd’s waren onleesbaar. Of dat te maken heeft met de omstandigheden waarin de dvd’s bewaard worden of met de gebrekkige apparatuur op de griffie, is niet duidelijk.”

"Dvd's wél leesbaar, allicht verkeerd programma gebruikt."

Omdat de verdediging en de rechtbank de tapgesprekken niet konden beluisteren, besliste de rechtbank gisteren dat de hele strafvordering onontvankelijk is. De zeven verdachten gaan dus vrijuit. “En dat is het geval voor de twee gevoegde dossiers. In het ene dossier was er geen probleem met de geluidsopnames, maar omdat de beslissing om beide zaken samen te voegen niet meer omkeerbaar is, geldt de onontvankelijkheid voor beide zaken.”

Het parket besliste vandaag om in beroep te gaan tegen die beslissing. Volgens de FOD Justitie zijn de dvd's overigens wél leesbaar, maar "werd een verkeerd software-programma gebruikt".

Meest gelezen