Siel Verhanneman en Instagram:  "Ik schrijf eenvoudige zinnen, mensen vinden poëzie daardoor wel haalbaar"

Siel Verhanneman schrijft eenvoudige, maar doorleefde poëzie, eerst via sociale media, en nu in een tweede bundel: “Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn”. "Ja, ik schrijf eenvoudige zinnen. Soms denk ik "is het te simpel?". Maar mensen vinden door eenvoud de gedichten wél haalbaar", vertelt ze in "De ochtend".    

Sinds 2012 al deelt Siel Verhanneman (28) korte poëtische teksten via Instagram (#vijftiendeverdieping) en Facebook. Daar kwam veel reactie op en ze besloot haar gedichten op papier uit te brengen, in eigen beheer. De bundel “Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd” verkocht zo goed, dat uitgeverij Manteau er brood in zag en hem opnieuw uitbracht in 2016. Nu is er een tweede bundel, “Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn”.

Beide bundels zijn geïllustreerd door Larissa Viaene, een van haar vriendinnen. "Ze tekent op mijn woorden, maar ze gaat uit van haar eigen gevoel. Dat is leuk: zo zitten er twee verhalen in één bundel, maar het valt toch op bepaalde punten samen."

Verliezen

Verhanneman schrijft vooral over rouw, verlies en verdriet. Op korte tijd verloor ze haar vader en haar zus.  “Het schrijven kwam toen in een stroomversnelling,” zegt Verhanneman, “het was een echte uitlaatklep voor mijn emoties.” Veel lezers herkennen zich daarin. "Het thema liefde/verliefdheid breng ik ook, maar ik ga rouw en verdriet niet uit de weg. Als dat gebeurt, gaat dat ook niet meer weg. Het is een stom cliché dat het went."

Want als je huilt
wanneer je ligt
blijft het water
in je ogen drijven.

Over sociale media heeft ze een dubbel gevoel. “Ik hou van echte dingen, van boeken, papier en pen, en sociale media zijn erg vluchtig”, zegt Verhanneman, die zelf in een bibliotheek werkt. Maar anderzijds vindt ze de interactie met lezers heel direct en verrijkend.

Roman op komst

Siel Verhanneman brengt haar poëzie de komende maanden live ten gehore, met live-tekensessie door Larissa Viaene en muziek van Pol Isaac. In september verschijnt het romandebuut van de dichteres, ook bij uitgeverij Manteau.

Meest gelezen