Videospeler inladen...

Pakistan hoopt op Europa om relatie met Verenigde Staten te herstellen

Pakistan krijgt voorlopig geen Amerikaanse steun meer voor zijn leger en antiterreuroperaties. De Amerikaanse president Donald Trump verwijt Pakistan geen betrouwbare partner te zijn. "Europa moet helpen om onze relatie met de Verenigde Staten te herstellen", zegt de Pakistaanse minister van defensie in een interview met VRT Nieuws.

"Alleen maar leugens en bedrog", dat waren de woorden over Pakistans gedrag van de Amerikaanse president Donald Trump in zijn eerste tweet van 2018. Trump is verbolgen dat de meer dan 33 miljard dollar financiële steun aan Pakistans leger en veiligheidsdiensten om talibanstrijders in Afghanistan mee te helpen uitschakelen, weinig resultaten opleverde. Pakistan doet te weinig om terroristen op te pakken, menen de Verenigde Staten. Meer nog, in het noordwesten van Pakistan, aan de grens met Afghanistan, vinden veel talibanleiders volgens de Amerikanen een veilige uitvalsbasis. 

De Pakistaanse minister van defensie, Khurram Dastgir Khan, verwijt de Amerikanen dat ze hun militaire mislukking in Afghanistan in de schoenen van Pakistan willen schuiven. "Pakistan is de zondebok omdat de Verenigde Staten er al 15 jaar niet in slagen om het vredesproces in Afghanistan op het goede spoor te krijgen", zegt Khan, "en dat komt vooral omdat de Amerikanen alleen maar terroristen willen doden en geen langetermijnvisie hebben voor het land.  Als je de verschillende gemeenschappen niet probeert met elkaar te verzoenen, zal de oorlog daar nooit stoppen."

Zolang er geen vrede is in Afghanistan, blijft het onrustig in Pakistan

Pakistaanse defensieminister Khurram Dastgir Khan

"Zolang er geen vrede is in Afghanistan, blijft het onrustig in Pakistan en omgekeerd", aldus de Pakistaanse defensieminister, "dus waarom zouden wij terroristen steunen die de onstabiliteit in Afghanistan alleen maar groter maken."  Het Pakistaanse leger ontvangt van Washington elk jaar 1 miljard dollar in rechtstreekse steun.  Met opleidingen en kortingen op militaire aankopen loopt de Amerikaanse financiële steun gemakkelijk op tot ongeveer 2 miljard dollar. Geen wonder dat Pakistan de banden met de Verenigde Staten niet volledig wil doorknippen.

"We zijn ontgoocheld in de Amerikaanse koerswijziging.  Zij kiezen voor dreigend taalgebruik en denken dat confrontatie meer zal opleveren dan samenwerking, " zucht defensieminister Khan, "maar wij rekenen op Europa om de Verenigde Staten op andere gedachten te brengen. Als iemand de aandacht van president Trump kan wekken, dan zijn het wel Europa en de NAVO."

Het dubbelspel

Terreurexperten wijzen al jaren op de dubbelzinnige relatie van Pakistan met sommige talibanleiders.  De Pakistaanse regering heeft in het verleden met enkele netwerken van de taliban samengewerkt om zijn strategische belangen in de buurlanden te versterken. Tot op vandaag achtervolgt die houding Pakistan.  Zo vertrouwden de Verenigde Staten het Pakistaanse leger niet toen ze in 2011 Al Qaeda-leider Osama bin Laden met een geheime militaire operatie uitschakelden in de Pakistaanse stad Abbottabad, waar zijn schuilplaats zich op amper enkele honderden meters van een legerkazerne bevond.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

En ook na de aanslag op het Intercontinental Hotel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel van zaterdag 20 januari waarbij tenminste 40 doden vielen, waren er opnieuw beschuldigende vingers die naar Pakistan wezen. De Afghaanse regering beweert dat het zogenaamde Haqqani-netwerk achter die aanslag zit en dat netwerk heeft volgens de Afghanen banden met de Pakistaanse veiligheidsdiensten.

"Wij veroordelen alle terreur, waar dan ook", verdedigt de Pakistaanse defensieminister zich, "net daarom bouwen we nu een hek langs de grens met Afghanistan zodat we niet meer beschuldigd kunnen worden dat wij terroristen ongestraft laten passeren. Maar wat merken we, bij die bouw van het hek krijgen we van niemand steun, niet van Afghanistan, niet van Amerika."

Minder terreur in Pakistan

"De veiligheidssituatie in Pakistan zelf is drastisch verbeterd. Het aantal terreurincidenten is de afgelopen 5 jaar gedaald met 80 procent.  Na de terreuraanval op een school in Peshawar eind 2014, veranderde het klimaat. Bij die aanval vielen 145 doden, de meesten onder hen waren kinderen. Toen besefte iedereen dat die terroristen niks te maken hebben met religie, nationalistische motieven of anti-Amerikaanse sentimenten, dat was pure horror. Onze antiterreuroperatie Zarb-e-Azb kreeg daardoor een extra elan en zo kregen de terreurnetwerken harde klappen te verwerken."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de Pakistaanse defensieminister is het jammer dat de Amerikanen net nu hun steun opschorten. Sowieso hebben de Verenigde Staten Pakistan nodig voor hun aanvoerroutes naar Afghanistan. Bovendien groeide de Pakistaanse economie de afgelopen jaren met ruim 5 procent. "Amerika vraagt ons nu waarom we onze grote consumentenmarkt met zo'n 207 miljoen Pakistani niet meer openstellen voor hen, maar China en Europa lieten ons niet vallen in de moeilijkste momenten en vandaag plukken ze daar de vruchten van. China helpt ons bij infrastructuurwerken en zowel China als de Europese Unie kunnen ons consumptiegoederen leveren", luidt het bij Khan.

Het interview met de Pakistaanse minister van defensie is te zien in de TerZake van donderdag 25  januari.

Meest gelezen