Videospeler inladen...

Peeters over Carrefour: "Niet verwacht dat het om zoveel mensen zou gaan"

Federaal Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageert teleurgesteld op het nieuws dat er ruim 1.200 banen dreigen te verdwijnen bij Carrefour België. Hij wil in de komende dagen de directie en de vakbonden horen, en keert daarom vervroegd terug uit Davos. "Er was aangekondigd dat er ontslagen zouden vallen, maar we hadden niet verwacht dat het om zoveel mensen zou gaan", zegt hij. Vlaams minster van Werk Phillippe Muyters (N-VA) zegt dat de Vlaamse regering klaarstaat om de getroffen werknemers te helpen in de zoektocht naar een nieuwe job.

Peeters is momenteel in Davos, in Zwitserland, voor het Wereld Economisch Forum. Van daaruit zegt hij dat hij al met premier Charles Michel (MR) heeft overlegd over de ontslagen bij Carrefour. De minister wil in de komende dagen de directie en de vakbonden van Carrefour ontvangen op zijn kabinet.

"We willen in eerste instantie van de directie tekst en uitleg over waarom men tot die beslissing is overgegaan en of het getal dat men nu heeft meegedeeld, nog verminderd kan worden", aldus Peeters. "We willen ook de vakbonden horen om hun visie en standpunt te kennen."

"We zullen ook praten over hoe dit verder zal worden aangepakt. We zitten in de Wet-Renault (de procedure voor collectieve ontslagrondes, red.) waar er verschillende fases gevolgd moeten worden." En ook het begeleiden van de ontslagen werknemers naar een nieuwe job zal aan bod komen, zegt de minister.

Peeters erkent wel dat Carrefour een privébedrijf is en dat de invloed van de overheid dus beperkt is. "We moeten de mensen ook geen valse hoop geven." Maar hij komt wel vervroegd terug uit Davos om het dossier van de herstructurering op te volgen, zo heeft hij via Twitter laten weten.

Muyters wil werknemers "zo snel mogelijk naar andere job leiden"

De Vlaamse regering staat klaar om de getroffen werknemers van Carrefour te helpen in de zoektocht naar een nieuwe job. Dat zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in een reactie op het nieuws over het transformatieplan bij de warenhuisketen.

"De aangekondigde ontslagen bij Carrefour zijn een zware klap voor de werknemers, met een aantal persoonlijke drama's", stelt Muyters. "Met de VDAB staan we klaar om de mensen te helpen en zo snel mogelijk naar een andere job te leiden. We moeten zo snel als mogelijk hun competenties kunnen inschatten, zodat we hen ook snel de gepaste begeleiding kunnen geven."

Meest gelezen