© EU

RTBF-radiopresentator krijgt tijdelijk uitzendverbod na kritiek op migratiebeleid regering

De Franstalige omroep RTBF heeft radiopresentator Eddy Caekelberghs een tijdelijk uitzendverbod gegeven. De journalist had via het e-mailadres van z'n werk een bericht rondgestuurd met felle kritiek op het migratiebeleid van de federale regering. De directie van de RTBF zegt dat zo'n mail in strijd is met de onafhankelijkheid van de omroep. 

De mail was volgens de krant Sudpresse bestemd voor twee Belgische vooraanstaande vrijzinnigen en een gewezen secretaris-generaal van de PS met een interview van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken en vader van de huidige premier, Louis Michel, waarin hij zich voorstander toont van mobiliteit van mensen en migratie.

In de mail wordt opgeroepen om de video zoveel mogelijk te verspreiden, en wordt er kritiek geleverd op het migratiebeleid van de federale regering onder leiding van Charles Michel. 

Presentator sinds gisteren van antenne

De directie van de RTBF besliste zodra het van de mail op de hoogte was om de presentator-journalist van antenne te halen. "De inhoud van de mail stemt niet overeen met de deontologie en onafhankelijkheid van de RTBF", reageerde de directeur Informatie bij Sudpresse.

"We stellen vast dat er een polemiek is. Zolang die loopt zal Eddy Caekelberghs niet meer op de radio te horen zijn, conform artikel 11 van onze interne deontologische code".

Meest gelezen