Videospeler inladen...

Verdwijnen er straks banen bij Carrefour België?

Het personeel van de Belgische Carrefourwinkels krijgt straks te horen wat de gevolgen zijn van het transitieplan van de supermarktketen. Tijdens een bijzondere ondernemings­raad om 14 uur zal de directie de vakbonden inlichten.

Dinsdag maakte de topman van de Franse supermarktketen het plan ‘Carrefour 2022’ bekend. De groep wil tegen 2020 2 miljard euro besparen. Op de hoofdzetel in Frankrijk verdwijnen 2.400 banen. De kostenbesparing moet het mogelijk maken om extra te investeren in onder meer e-commerce en verse voeding.

Maar wat het toekomstplan precies betekent voor Carrefour België wordt pas straks duidelijk. De kans is groot dat er banen verdwijnen op het hoofdkwartier in Evere, waar nu een duizendtal mensen werkt. De Franse directie wil de aankoopdiensten centraliseren in Parijs in de hoop zo betere prijzen te kunnen afdwingen.

Onduidelijkheid over de hypermarkten

Of er ook in de winkels jobs geschrapt worden, is minder duidelijk. In Frankrijk wil Carrefour 273 winkels verkopen. Maar het gaat om de winkels van de Spaanse keten Dia, die Carrefour enkele jaren geleden had overgenomen en waarvan de integratie niet goed is verlopen.  Er gaan geen Franse hypermarkten van Carrefour dicht, al wordt de winkeloppervlakte van alle winkels samen wel 100.000 vierkante meter kleiner.

Mocht de Franse directie toch ingrijpen in de Belgische hypermarkten, dan kan het jobverlies oplopen. In de 44 hypermarkten samen werken 8.500 mensen.

Bekijk hier Carrefour België in cijfers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen