Videospeler inladen...

Vakbonden: "Scenario herhaalt zich, derde keer in 10 jaar tijd"

De vakbonden bij Carrefour reageren ontgoocheld op de besparingsplannen. Ze wijzen erop dat het niet de eerste herstructurering is. "Het is al de derde keer in 10 jaar tijd. Dit komt hard aan voor het personeel."

"We hadden verschillende scenario's in gedachten, maar dit hadden we niet zien aankomen, dit is een zwaar verdict", zegt Kristel Van Damme van de christelijke bediendenbond LBC.

"Dit is de derde keer in 10 jaar tijd dat Carrefour België zwaar getroffen wordt, het scenario herhaalt zich", zegt Jan De Weghe van de socialistische bediendenvakbond BBTK. "Voor het personeel komt dit hard aan."

"Na de aankondiging in Frankrijk hadden we gehoopt op een lichtere versie van dat besparingsplan voor ons land", zegt Tom Van Droogenbroeck van de liberale vakbond ACLVB. "Maar het is anders uitgedraaid." 

Na de aankondiging in Frankrijk hadden we gehoopt op een lichtere versie van dat besparingsplan voor ons land, maar het is anders uitgedraaid. 

"E-commerceplannen directie waren een flop"

De onderhandelingen over het sociaal plan starten volgende week woensdag. "Mischien kunnen we nog iets uit de brand slepen. In 2010 hebben we ook meer winkels kunnen openhouden dan voorzien" zegt Van Damme. Zij is ook streng voor de directie: "Verschillende keren hebben we tijdens een ondernemingsraad gezegd dat de e-commerceplannen een flop waren en dat de directie daar iets aan moest doen. Maar nu betaalt het personeel wel het gelag".

Er is ook nog veel onduidelijkheid over hoeveel mensen precies hun job zullen verliezen. "Ook de mensen die voor de hypermarkten werken die omgevormd worden tot een supermarkt (Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre) worden tot de 1.233 geïmpacteerde banen gerekend. Terwijl er heel wat mensen aan de slag zullen blijven in die supermarkten", zegt Van Droogenbroeck.

Anderen troosten zich met het idee dat deze herstructurering minder zwaar is dan die in 2010. Toen werden 1.700 banen geschrapt. In 2007 gingen 900 jobs verloren.

"Heel zwaar, ik heb even moeten slikken"

Videospeler inladen...

Meest gelezen