"Plots gingen er deuren open die anders gesloten waren gebleven"

"Als een YouTube-video een Oscar zou kunnen winnen, dan verdient dit filmpje die prijs zeker." Exact 5 jaar geleden was er dan ook geen ontsnappen aan de heerlijke parodie van een naar een Oscar hunkerende Anne Hathaway, die op een erg melodramatische manier gestalte gaf van arbeidster Fantine in het kassucces "Les misérables". Op de muziek van "I dreamed a dream" accentueerde Emma Fitzpatrick "de overacting-prestatie" van Hathaway op een subliem grappige manier. Hathaway won uiteindelijk een Oscar en Fitzpatrick zag plots makkelijker deuren geopend voor haar verdere acteercarrière.

Het idee voor de video kwam van de toen 28-jarige regisseur Alberto Belli, die na het zien van "Les misérables" vond dat Hathaway toch "een beetje te veel haar best deed als Fantine". Wat bij hem dan leidde tot "I coughed and wheezed and cried. In every scene until I died" in de video met Fitzpatrick. In reacties op de video beperkte men zich niet alleen tot Hathaway’s "pathetisch- dramatische drang" naar een Oscar, maar werden in één zucht ook actrices als Meryl Streep, Diane Wiest, Nathalie Portman en Whoopi Goldberg genoemd.

Emma Fitzpatrick: "Eigenlijk was het puur toeval dat ik die video gemaakt heb. De vriend van een vriend van een vriend van een regisseur die die video in zijn hoofd had, kende mij. Ik had op dat moment korte haren. En ik kon zingen." (Cultuurwebsite AXS, september 2015)

"Ik heb het filmpje met Hathaway in "Les misérables" een 6-tal keer bekeken om zo haar tics onder de knie te krijgen. Dan ben ik er volop voor gegaan, met wat make-up op mijn gezicht om er zoveel mogelijk als een dakloze Franse prostituee uit te zien." (The Daily Beast, januari 2013)

"We zijn er gewoon voor gegaan. Ik heb de tekst de nacht voor de opnames overlopen en nagedacht over hoe ik hem zou brengen. Het nummer hebben we acht keer na mekaar opgenomen, en de achtste keer bleek duidelijk de beste." (Nieuwswebsite PRI, januari 2013)

"Mijn favoriete zin is "I did it all in one take, bitches". Ik denk dat je dat goed kan zien in het filmpje. Het geheel bouwt mooi op naar dat moment. Die zin vloeide dan ook op zo’n natuurlijke manier uit mijn mond." (PRI)

"Het is een compliment als men denkt dat het Hathaway zelf was die in die video te zien was. Toch wil ik eraan toevoegen dat het nooit mijn bedoeling was om haar te schofferen. Het was eerder een manier om met onszelf te lachen en met hetgeen we in de filmindustrie meemaken. Hathaway deed een geweldige job in "Les misérables". Dus ja, ik aanvaard graag het feit met haar vergeleken te worden." (AXS)

"Wanneer je een publiek figuur bent, dan moet je tegen een grapje kunnen en met jezelf kunnen lachen. Ik had nooit kwade bedoelingen met dit clipje. Het is een bewijs dat ze zo goed is." (PRI)

"Nadat die video massaal bekeken was op YouTube openden zich plots deuren die anders gesloten waren gebleven. Ook omdat de video zulke uitgesproken reacties met zich meebracht. Toegegeven, die video is er op het juiste moment gekomen en ik ben blij dat het een van de eerste komische dingen was waarin ik gestruikeld ben." (AXS)

Die deuren die geopend werden vertaalden zich voor de intussen 32-jarige Fitzpatrick onder meer in een vaste rol in de komische tv-serie "Significant mother", die wel al na één seizoen werd afgevoerd. Er waren ook gastrollen in onder meer "CSI" en "Covert affairs". Tenslotte was ze te zien in de bioscoopfilms "Bloodsucking bastards" en "Before we go", een film van en met Chris "Captain America" Evans. Dat allemaal dankzij dit filmpje dat 5 jaar geleden op YouTube gepubliceerd werd:

Meest gelezen