5 iconische momenten in de geschiedenis van de Grammy's

Vanavond vindt voor de 60e keer de uitreiking van de Grammy Awards plaats. De Amerikaanse muziekprijzen hebben in het verleden opmerkelijke tv-momenten opgeleverd. Een bloemlezing.

1. De Versace-jurk van Jennifer Lopez (2000)

Samen met de zwarte jurk die Elizabeth Hurley in 1994 op de première van "Four weddings and a funeral" droeg, is het nog steeds een van de meest iconische kledingstukken uit de stal van Versace: de groene jurk die Jennifer Lopez aanhad op de 42e Grammy's in 2000.

De jurk had op dat moment een prijskaartje van 15.000 euro en viel op door een duizelingwekkend diep uitgesneden decolleté dat ver onder de navel van Lopez eindigde om nauwelijks enkele centimeters lager alweer als een kamerjas uit te waaieren.

Geri Halliwell van The Spice Girls had dezelfde jurk al een maand eerder gedragen tijdens een prijsuitreiking in Frankrijk en ook ontwerper Donatella Versace had het groene niemendalletje in december 1999 al gedragen tijdens het Met Gala in New York. Toch was het pas toen Lopez de jurk op de Grammy's aantrok, dat ze wereldwijd de aandacht trok.

Oorspronkelijk had Versace de jurk enkel uitgeleend aan Lopez. Als dank voor de immense publiciteit kreeg de zangeres haar uiteindelijk cadeau, ook al omdat de naam van Donatella drie jaar na de dood van haar broer Gianni eindelijk als ontwerper was gemaakt.

2. Eddie Vedder noemt Grammy's "betekenisloos" (1996)

In 1996 won Pearl Jam de Grammy voor beste hardrockperformance. De groep klom het podium op waar zanger en gitarist het woord nam voor een opmerkelijk dankwoord. "We kwamen enkel om ons te ontspannen", zei hij. "Ik wou gewoon de show bekijken."

"Ik weet niet wat dit betekent", ging hij voort over de winst. "Ik denk niet dat dit iets betekent. Zo voelt het nu eenmaal voor mij aan. Er zijn te veel bands en je hebt alles al een keer gehoord. Mijn vader zou dit wel leuk hebben gevonden, maar hij stierf voor ik hem kon leren kennen. Dankjewel, I guess."

3. Twenty One Pilots laat de broek zakken (2017)

In je blootje voor een grote groep toeschouwers staan: voor veel mensen is het een scène uit een nachtmerrie. Toch is dat precies waarvoor Tyler Joseph en Josh Dun van Twenty One Pilots vorig jaar kozen toen ze de Grammy voor beste popduo wonnen.

Zodra hun namen waren afgeroepen, stonden de twee muzikanten op en trokken ze hun broek uit. Vervolgens klommen ze het podium op waar ze in hun onderbroek hun prijs in ontvangst namen.

In hun dankwoord legden ze uit dat ze met hun stunt een belofte nakwamen die ze zichzelf enkele jaren eerder hadden gemaakt toen thuis naar de Grammy's keken. Dat deden ze in hun ondergoed en ze namen zich plechtig voor in hun ondergoed een Grammy op te halen als ze de prijs ooit zouden winnen.

4. Ol' Dirty Bastard toont zich een slechte verliezer (1998)

Sterren die naast een prijs grijpen en hun frustratie uiten door het podium op te stormen: het is wel vaker gebeurd tijdens de uitreiking van de Grammy's. Zo meende wijlen Ol' Dirty Bastard in 1998 dat hem onrecht was aangedaan omdat niet zijn formatie Wu-Tang Clan, maar wel Puff Daddy de Grammy voor beste hiphopalbum had gewonnen.

Toen Shawn Colvin en John Leventhal hun Grammy voor lied van het jaar in ontvangst namen, verstoorde Ol' Dirty Bastard hun feestje door het podium op te lopen en een tirade af te steken. Hij zei onder meer dat hij speciaal voor de avond een dure outfit had gekocht omdat hij dacht dat Wu-Tang Clan de Grammy voor beste hiphopalbum zou winnen.

5. Het ongeloof van Amy Winehouse (2008)

Amy Winehouse was in 2008 de grote slokop tijdens de 50e uitreiking van de Grammy's in Los Angeles. De Britse zangeres won liefst 5 beeldjes in belangrijke categorieën als beste nieuwe artiest en beste lied van het jaar voor "Rehab".

Zelf was Winehouse niet in de zaal aanwezig. Via een rechtstreekse verbinding stond ze wel met Los Angeles in contact. Zo kon ze op haar overwinningen reageren. Toen ze te horen kreeg dat ze ook de hoofdprijs van beste album van het jaar in de wacht had gesleept, kon ze haar oren niet geloven. Seconden lang keek ze versteend als een konijn naar een lichtbak.

Meest gelezen