54 burgemeesters, een rat en veel bier

Met 54 waren ze, de burgemeesters van Vlaams-Brabant voor de Burgemeestersmarathon. Allemaal even enthousiast om de verwezenlijkingen van de afgelopen jaren te komen toelichten, maar vooral benieuwd naar de vragen van hun inwoners.

Het was de burgervader van Merchtem Eddie De Block die vanochtend om 6 uur de spits mocht afbijten en dan werd het letterlijk een marathon. Jeroen Guns en Erhan Demirci hielden het 12 uur vol met vragen van de luisteraars, kritische vragen, maar ook spontane of ‘stoute’ vragen. Zo wil de burgemeester van Machelen Jean-Pierre De groef liever zijn tanden poetsen met tabasco dan met schuurpapier zijn poep te vegen. Maar het ging er ook serieus aan toe.

Sluipverkeer

Een toenemende bezorgdheid van de Vlaams-Brabanders is duidelijk het sluipverkeer. Heel wat burgemeesters kregen een vraag voorgelegd hoe ze het sluipverkeer zouden aanpakken in hun stad of gemeente. Inge Lenseclaes van Overijse liet weten dat er een proefproject loopt waarbij de Speelberg ’s ochtends wordt afgesloten.  Ook in Boortmeerbeek wil burgemeester Michel Baert het sluipverkeer aanpakken. Hij vindt dat het verkeer op de gewestwegen vlotter moet gaan, zodat niemand nog door de dorpskern moet. In Kortenberg wil burgemeester Chris Taes extra camera’s inschakelen om het sluipverkeer tegen te gaan.

Teruggekeerde Syriëstrijders beter opvolgen

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, kwam pleiten voor een betere opvolging van teruggekeerde Syriëstrijders. Er wordt volgens hem nog te weinig samengewerkt tussen het gevangeniswezen en de gemeenten waar die Syriëstrijders opnieuw gaan wonen, eens ze weer op vrije voeten.

Fusies

Nu de burgemeesters elkaar vandaag zagen, konden ze ook een praatje slaan en waarom niet over een mogelijke fusie? Toch bleek dat de meeste burgemeesters dat niet zien zitten.  De burgemeester van Drogenbos Alexis Calmeyn zegt dat zijn budget in orde is: “Waarom dan samensmelten?” Ook Hans Eyssen van Holsbeek is tegen een fusie: “Onze buurgemeenten Bierbeek en Linter tonen dat je perfect een goed bestuur kan hebben in kleine gemeenten, waarom dan een fusie?” Burgemeester van Hoeilaart Tim Vandeput zei letterlijk dat hij niet alle gemeenten samen in één microgolfoven wil steken.

Emotie

Maar er waren ook emoties. Burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans vertelde hoe ze kort na de dood van haar man al een huwelijk voltrok. “Als ik verdriet heb en als er iemand uit mijn leven verdwijnt, dan is dat heel erg. Maar de rest van de wereld blijft leven. Daar moet ik voorrang aan geven. Zeker als burgemeester.” Ook Chris Taes sprak emotioneel over de dood van zijn vrouw. Hij heeft er een boek over geschreven. Burgemeester van Bierbeek Johan Vanhulst heeft vorig jaar nog moeten wenen bij de dood van zijn vader.

Streekproducten

Elke burgemeester had ook een streekproduct bij. In Vlaams-Brabant wordt duidelijk heel wat bier gebrouwen, maar ook schuimwijn. Zo had Alexander Binon een fles Chardonnay Meerdael mee. De burgemeester van Gooik Michel Doomst had een straatnaambord mee met daarop ‘de Goeiendag-straat’, om iedereen in zijn gemeente aan te moedigen elkaar goeiedag te wensen.  Er was advocaat, koekjes, appels, pralines met bier, streekwijn, een druivenlaar, vogelnestjes en zelfs zelfgemaakte ‘houten ballekens’. Dirk Claes van Rotselaar had een potje Actimel mee, van de plaatselijke Danonefabriek. Dat is het enige wat hij ’s ochtends eet. Maar het origineelste streekproduct kwam uit Hoeilaart, Tim Vandeput had een stukje Zoniënwoud bij.

Ronny De Rat

En dan was er nog  Ronny De Rat. Die voorspelde of de burgemeester volgend jaar herverkozen zou worden of niet. Wordt niet opnieuw burgemeester: Tania Roskams van Lubbeek. Albert Beerens van Opwijk wel. Benieuwd naar oktober 2018 …

 

Meest gelezen