Amper politie 's nachts om mensensmokkelaars te stoppen

Mensensmokkelaars lijken vrij spel te hebben. In West-Vlaanderen loopt de E40 van Beernem naar De Panne. En er liggen twee parkings langs, in Jabbeke en Westkerke. Het is vooral op en langs die E40 dat mensensmokkelaars vluchtelingen in vrachtwagens naar Groot-Brittannië proberen te krijgen. Maar de kans dat zij betrapt worden is klein. Want bij de federale wegpolitie, de scheepvaartpolitie en de lokale zones die langs het West-Vlaamse stuk van de E40 liggen werken 's nachts alles samen maar 39 politieagenten. Tijdens de weekendnachten zijn het er wat meer.

Maar 39 tot 56 agenten 's nachts

39 agenten tijdens weeknachten en 56 de vrijdag-en zaterdagnacht: zoveel agenten zijn er op en langs het West-Vlaamse deel van de E40 aan 't werken 's nachts. Maar die agenten moeten ook al het 'gewone' werk doen, ze moeten naar ongevallen, inbraken, ruzies en overvallen. Dus veel tijd om mensensmokkelaars te stoppen, hebben ze niet.

Versterking

Strikt genomen is het alleen de federale wegpolitie die op de snelwegen en de snelwegparkings werkt. Maar zij kan wel versterking vragen van de lokale politie en de scheepvaartpolitie. 'Maar de lokale politie komt liever niet tussen als er grote groepen transmigranten worden aangetroffen', zegt de korpschef van de politiezone Westkust Nico Paelinck. 'We kijken liever de andere kant op als we transmigranten zien op ons grondgebied.'

Meer middelen

'Er zijn veel te weinig agenten om het probleem van de transmigranten structureel aan te pakken', zegt ook gouverneur Carl De Caluwé. 'De politie doet haar best, maar is gewoon met veel te weinig om te kunnen optreden tegen goed georganiseerde bendes.'

Meest gelezen