Armoedespecialist: “Bloedbad bij Carrefour? Dat is overdreven”

“De beeldvorming over het banenverlies bij Carrefour slaat nu door naar het negatieve, naar het pessimistische.” Dat vindt hoogleraar en armoedespecialist Ive Marx van de Universiteit Antwerpen. In het Radio 1-programma “De ochtend” zei Marx dat hij liever optimistisch blijft: “Het gaat immers economisch heel goed en er zijn veel jobs.” 

Beluister hier het volledige gesprek met Ive Marx

Daags nadat de Belgische werknemers van Carrefour te horen hebben gekregen dat er ruim 1.200 jobs verdwijnen bij de supermarktketen, begrijpt Ive Marx dat het personeel geschrokken is van dat nieuws.

“We moeten natuurlijk de nodige empathie hebben voor de mensen die nu hun baan verliezen, want dat ze een andere baan moeten zoeken, is een schok voor die mensen, maar tegelijk moeten we ook de andere kant belichten: dat er heel veel job-, begeleidings- en opleidingsmogelijkheden zijn voor die mensen.”

Geen bloedbad

Marx hekelt de zwartgallige berichtgeving die gepaard gaat met de aankondiging van gisteren. “Dat er gesproken wordt over een bloedbad waardoor die mensen hun carrières ten einde zijn, vind ik overdreven. We moeten een goede balans krijgen tussen empathie en optimisme.”

Dat er banen verdwijnen en bijkomen, is net een teken van een goed functionerende economie, stelt de hoogleraar. “Er is natuurlijk nooit een goed moment voor een collectief ontslag, maar het is toch duidelijk dat de huidige conjunctuur met 250.000 openstaande vacatures in Vlaanderen een betere context is dan crisisperiode.”

Ten slotte herinnert Marx er ook aan dat Belgen in vergelijking met het buitenland vaak lang in hun jobs blijven zitten. In plaats daarvan pleit hij voor meer werkzekerheid dan voor jobzekerheid. “Dat betekent dat mensen met hun vaardigheden op verschillende plaatsen aan de slag kunnen. Dat moeten we bewerkstelligen."

Meest gelezen