AFP or licensors

Australiërs massaal op straat uit protest tegen nationale feestdag

In Australië zijn vandaag tienduizenden mensen op straat gekomen, om te protesteren tegen de datum van de nationale feestdag. "Australia Day", op 26 januari, herdenkt het begin van de kolonisatie van Australië.

Op 26 januari 1788 kwam de eerste Britse vloot aan in Australië. Op dat moment leefden er ongeveer 1 miljoen Aboriginals in het land. Veel van die autochtone inwoners moesten hun grond afstaan, of stierven in conflicten met de kolonisten of door Europese ziektes.

Later werd 26 januari de nationale feestdag, hoewel niet iedereen daarmee akkoord gaat. Vandaag kwamen tienduizenden mensen op straat, zowel Aboriginals als andere Australiërs. Zij vinden "Australia Day" een belediging voor de inheemse bevolking. Op hun spandoeken is sprake van "gestolen land".

Nieuwe datum

De betogers pleiten voor een nieuwe datum voor hun nationale feestdag, een idee dat al enkele jaren leeft in Australië. Eerste minister Malcolm Turnbull is daar geen voorstander van, volgens hem zou een nieuwe datum tot verdeeldheid leiden.

Veel Aboriginals leven in Australië in kansarmoede. Hun armoedegraad is erg hoog, net als het aantal Aboriginals in de gevangenis. Ze hebben ook een slechtere gezondheid dan de gemiddelde Australische bevolking.

Meest gelezen