Videospeler inladen...

Bende mensensmokkelaars opgerold die safehouse in Gentbrugge gebruikten als uitvalsbasis naar E17

Tijdens een grote actie in Oost-Vlaanderen gisterenmorgen heeft de politie een bende mensensmokkelaars opgerold. Vijf bendeleden konden opgepakt worden. De verdachten zijn intussen aangehouden. De smokkelaars gebruikten een safehouse in Gentbrugge als dagelijkse uitvalsbasis naar de E17.

Vorige zomer viel een groep transmigranten op een snelwegparking langs de E17 in Gentbrugge enkele vrachtwagenchauffeurs aan. Ook enkele mensensmokkeltransporten konden onderschept worden. Op dat ogenblik startten politie en gerecht een onderzoek om de bende bloot te leggen.  

De bendeleden verbleven in een afgebrande villa dichtbij de smokkelparking. Ze smokkelden de slachtoffers 's nachts in de laadruimte van vrachtwagens - zonder medeweten van de chauffeurs. De bestemming? Het Verenigd Koninkrijk. Vaak was dat niet zonder gevaar, benadrukt Patrick Willockx van de federale politie: "Alle transporten waren goed. Er waren ook risicotransporten bij. De transmigranten werden bijvoorbeeld verstopt in koeltransporten of tankwagens". De bende probeerde zo'n 30 illegalen per nacht te smokkelen.De slachtoffers zijn voornamelijk Eritreeërs en Soedanezen, zowel mannen als vrouwen en minderjarigen.

Gisteren viel de politie tijdens een grote actie binnen in het safehouse en hield ze een controle op de parking op de E17. 70 agenten - zowel van de lokale als de federale politie - namen deel aan de actie. In totaal konden vijf bendeleden opgepakt worden. Zij werden intussen aangehouden. Ook 20 mensen zonder geldige papieren werden aangetroffen. Zij zullen ter beschikking gesteld worden van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Lees verder onder de foto.

Geen alleenstaand geval

De politie benadrukt ook dat Oost-Vlaanderen regelmatig geconfronteerd wordt met de problematiek. "Met in totaal maar liefst 7 parkings langs de E40 en langs de E17 worden er regelmatig slachtoffers van mensensmokkel aangetroffen op en in de omgeving van de parkings", klinkt het.

Meest gelezen