Videospeler inladen...

Bert De Vroey: "Donald Trump is in Davos zijn land gaan verkopen"

Als een echte zakenman is Donald Trump zijn land in Davos gaan verkopen. Dat zegt VS-kenner Bert De Vroey die de toespraak van de Amerikaanse president op het Wereld Economisch Forum aandachtig heeft beluisterd.

1. Waarom is Trump naar Davos getrokken?

"Het was geleden van 2000 dat een Amerikaanse president naar het Wereld Economisch Forum in Davos ging", zegt De Vroey. "George Bush junior en Barack Obama zijn er nooit geweest. Ook George Bush Senior kwam nooit langs."

"Trump wou wel gaan. Hij is een zakenman en wou zichzelf ook zo presenteren. Zijn succes als president verklaarde hij in zijn toespraak door zijn zakenverleden. Hij heeft gedaan wat ook onze premier elk jaar in Davos doet: hij is zijn land gaan verkopen."

2. Is de economische groei in de VS aan Trump te danken?

Trump benadrukte in zijn toespraak meermaals dat de economie in de VS uitstekend draait. Volgens hem is dat aan zijn beleid te danken. "Het klopt inderdaad dat het economisch goed gaat in de VS", zegt De Vroey. "Hij stak die pluim op zijn hoed, maar het is de vraag of dat terecht is."

"Al voor zijn verkiezing ging het economisch goed in de VS. De daling van de werkloosheid had zich al onder de regering van Obama ingezet. Zeker in zijn 2e ambstperiode wist de VS de crisis van zich af te schudden. De huidige hoogdagen op de beurzen zijn mogelijk wel een gevolg van het beleid van Trump, onder meer omdat hij een belastinghervorming heeft gerealiseerd. Die is in feite een geweldig cadeau voor Amerikaanse bedrijven."

3. Wat heeft Trump over internationale handel gezegd?

"Trump heeft zijn mantra van "America first" herhaald, maar hij zei wel dat "America first" niet "America alone" betekent. Als het goed gaat met de Amerikaanse economie, dan genieten ook andere landen daar van, zo zei hij ook. Het was een minder agressieve uitleg van "America first"."

"Trump heeft ook duidelijk gemaakt dat hij niet tegen handel is, maar dan wel op basis van bilaterale handelsrelaties. Hij heeft geen zin in handelsovereenkomsten met grote groepen landen."

"Hij zei voorts dat hij niet tegen vrijhandel is, maar die moet voor hem wel eerlijk verlopen. Hij wil evenwichtige handelsrelaties zonder handelsoverschotten. Daarmee had hij het over China, zonder dat land bij naam te noemen. Hij hekelde ook de diefstal van eigendomsrechten."

4. Wat met ecologie?

"Trump heeft het Klimaatakkoord van Parijs geen enkele keer vermeld. Hij had een opening kunnen maken, maar dat heeft hij niet gedaan. Nochtans suggereert het Witte Huis de laatste tijd dat nieuwe gesprekken over het akkoord mogelijk zijn, als de nadelige gevolgen voor de VS kunnen verdwijnen."

"Wel benadrukte Trump het recht van de VS om al zijn energiebronnen te benutten. Hij haalde uit naar de volgens hem onredelijke energiebeperkingen die vorige regeringen hebben opgelegd. Daarmee had hij het waarschijnlijk over schaliegas en oliewinning voor de kust."

5. Welke gevolgen heeft het bezoek van Trump aan Davos?

"Trump heeft geen brokken gemaakt in Davos. Hij heeft geen foute of provocerende dingen gezegd, hij heeft zich aan het script gehouden. Dat kan ertoe leiden dat internationale elites hem stilaan gaan aanvaarden."

"In kringen van diplomaten bestonden lange tijd grote vragen over zijn geschiktheid voor de rol van president van de VS, de machtigste man ter wereld. We hebben een president gezien die het al bij al niet zo kwaad deed en die zich redelijk op het internationale toneel vertoonde."

Meest gelezen