Videospeler inladen...

27 Carrefour-winkels houden deuren dicht, regering gaat praten met vakbonden en directie

27 Carrefour-winkels blijven vandaag dicht, vooral in Brussel en Wallonië. De winkel in Genk is de enige hypermarkt in Vlaanderen die vandaag niet opengaat. De vakbonden zeggen dat ze niet oproepen om actie te voeren.

Gisteren raakte bekend dat Carrefour ruim 1.200 mensen ontslaat in ons land, en dat twee hypermarkten, waaronder die van Genk, de deuren sluiten. De winkel in Genk is de enige in Vlaanderen die vandaag niet opengaat; de andere gesloten winkels zijn in Brussel en Wallonië.  Alles bij elkaar houden 27 Carrefour-winkels vandaag de deuren dicht, waaronder 24 hypermarkten. 

"Het personeel van de Carrefour in Genk was gisteren enorm gechoqueerd. Ze waren zelf vragende partij om vandaag en morgen niet te werken. De vakbond roept zeker niet op tot staking, maar we ondersteunen wel deze actie, en we willen signalen geven aan de directie", zegt Carine Meuwis van de BBTK.

Regering praat met vakbonden en directie

Om 16.30 uur ontvangen premier Michel, minister van Werk Peeters (CD&V), minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) en minister van Sociale Zaken De Block (Open VLD) de bonden op de Lambermont, de ambtswoning van de premier. Om 15 uur is er een vergadering met de directie van Carrefour.

Carrefour telt in totaal 785 winkels in ons land, waarvan een groot deel uitgebaat door zelfstandigen. Het merendeel van de winkels zou vandaag de deuren openen, verwacht de directie.

Vooral klant de dupe

Hoe groot de schade van de vakbondsacties is voor Carrefour, is nog niet bekend. Vrijdag en vooral zaterdag is traditioneel een druk koopmoment. "We beseffen dat de boodschap die we gisteren hebben gebracht, hard aankomt", zegt Carrefour-woorvoerder Baptiste Van Outryve.

"We moeten nu plaats laten voor emotie. De schade is echter vooral voor de klant, die nu voor een gesloten deur dreigt te staan. "Maar volgens Van Outryve vindt die klant ook de weg naar alternatieven. "We merkten gisteren een piek in onze onlineverkoop van voeding. De klant kan zijn boodschappen dan thuis laten leveren of oppikken in een verkooppunt dat open is."

Meest gelezen