Nicolas Maeterlinck

Curatoren Optima dagvaarden voormalige bestuurders én Nationale Bank

De curatoren die het faillissement van de Optima Bank afhandelen, hebben vandaag een opmerkelijk juridisch offensief gelanceerd. Ze dagvaarden de voormalige bestuurders en directieleden, de bedrijfsrevisor én de Nationale Bank. Die laatste staat in voor het toezicht op de sector.

De curatoren hadden eerder al aangekondigd dat ze aansprakelijkheidsprocedures konden opstarten, en hebben vandaag alle dagvaardingen laten beteken. "We starten drie procedures op tegen de bestuurders en directieleden van de NV Optima Bank en de NV Optima Group, de commissaris-revisor van de Optima Bank en de Nationale Bank van België", meldt curator Hans De Meyer.

In totaal gaat het om meer dan 30 partijen. Ex-Optima-topman Jeroen Piqueur is er daar uiteraard één van, maar ook voormalige bestuurders als Geert Versnick, Luc Van den Bossche en Herman Verwilst staan op de lijst. De bestuurders en directieleden wordt verweten dat ze grove fouten hebben gemaakt die hebben bijgedragen tot het faillissement.

Als het tot een veroordeling zou komen, is het mogelijk dat de voormalige directieleden gezamenlijk enkele tientallen miljoenen euro moeten ophoesten. Dat lijkt dan ook vooral de bedoeling van de curatoren met deze stap: financiële compensatie verkrijgen voor het faillissement.

Naast deze burgerlijke procedures is er ook een strafonderzoek aan de gang bij het parket van Gent. In het kader daarvan werden Piqueur en zijn twee kinderen in december een tijdlang aangehouden. Dat gerechtelijke onderzoek krijgt normaal gezien voorrang.

Dat ook de bedrijfsrevisor en de Nationale Bank geviseerd worden, is erg uitzonderlijk. Volgens de curatoren heeft de Nationale Bank een "zware fout" begaan door niet voldoende controle uit te oefenen op Optima.

Meer specifiek gaat het om een ophaling van nieuw spaargeld in 2015. Optima Bank stond toen onder voorwaarden en mocht in principe enkel nieuwe deposito's ophalen bij "professionele partijen", maar deed dat in de praktijk ook bij OCMW's, gemeenten en non-profitorganisaties, zonder dat de Nationale Bank ingreep. Als de Nationale Bank schuldig bevonden wordt, zou ze het geld, zo'n 10 miljoen euro, moeten terugbetalen.

Meest gelezen