BELGA/DESPLENTER

Defensie mag zes nieuwe mijnenjagers kopen

De regering heeft beslist dat Defensie zes nieuwe mijnenjagers mag kopen. De investering is goed voor 1,1 miljard euro. De bestelling zal samen geplaatst worden met de Nederlandse marine. Het Nederlandse leger plant ook een aankoop van zes mijnenjagers.

Het Belgische leger gaat de oude mijnenjagers vervangen door nieuwe schepen. Ons land zal de bestelling van zes nieuwe mijnenjagers samen met Nederland doen, dat ook plant om zes nieuwe mijnenjagers aan te schaffen. België zal de leiding nemen in het programma voor de vernieuwing van de mijnenjagers.

De nieuwe schepen zullen uitgerust worden met onbemande tuigen die veiliger en sneller naar mijnen kunnen speuren. Ons land heeft momenteel zes mijnenjagers. Die moeten de vaarroutes vrijwaren en worden ingezet in opdracht van de NAVO.

Later dit jaar plant ons land ook de aankoop van twee nieuwe fregatten. Ook Nederland zal twee nieuwe fregatten van hetzelfde type bestellen. Bij dat programma zal Nederland de leiding nemen.

De Belgische en Nederlandse marine werken al enkele jaren heel erg nauw samen. Matrozen worden samen opgeleid en operaties worden samen gepland.

Meest gelezen