Echt Antwaarps teater sluit schouwburg maar stopt niet

Het echt Antwaarps teater doet in de zomer van volgend jaar - na 33 jaar - de deuren van hun schouwburg aan de Arenbergstraat voorgoed dicht. Ze gaan opnieuw in de Arenbergschouwburg spelen, wat verderop in dezelfde straat, waar het ooit allemaal begon.

In de Arenberg zullen ze vanaf 2020 nog maar twee producties per jaar spelen. Er komen wel meer reisvoorstellingen. Bezieler Ruud De Ridder, 66 intussen, wil het wat rustiger aan doen. "Een eigen theater runnen, met acht producties per seizoen, wordt op onze leeftijd wat veel. Ik en mijn vrouw Nicole Laurent schrijven ook al die stukken en we spelen meestal ook mee. Samen hebben we een tijdje geleden in de spiegel gekeken. Die spiegel zei ons dat hij wist dat we het nog altijd graag doen maar als je het wat minder doet, doe je het nogal altijd graag genoeg, vertelde hij ons". Het gezelschap bestaat nu 37 jaar en speelde aanvankelijk in de Arenbergschouwburg. "Daar hebben we de mensen terug geleerd dat het geen schande is om te lachen in een theater", aldus Ruud.

Schouwburg is al verkocht

Na vijf jaar kocht hij een pand - een voormalige traiteurzaak - wat verderop in de straat. De Ridder bouwde er enkele luxe-appartementen boven en zo kon hij de aankoop en de verbouwing tot een theater financieren. Het echt Antwaarps teater speelt nog altijd voor volle zalen, zo'n 45.000 toeschouwers per jaar. Onlangs maakte zoon Sven De Ridder bekend dat hij het gezelschap zou verlaten. Hij wilde het ook niet voortzetten. De schouwburg is intussen al verkocht. Wellicht komen er winkels in de plaats. Tijdens het laatste seizoen in hun eigen zaal, zetten ze alvast hun grootste succes "Mijne schoonzoon is nen Ollander" terug op de affiche.