Beringen wil everzwijnen aan de pil

Maurice Webers, burgemeester van Beringen, wil onderzoeken of everzwijnen anticonceptie kunnen krijgen. Dat vertelde hij op de burgemeestersmarathon van Radio 2.

Anticonceptie lijkt hem een elegante en een diervriendelijke oplossing voor de groeiende everzwijnenpopulatie in Limburg. Maurice Webers: "Ik heb al een paar keer voorgesteld aan de bevoegde instanties om voederplaatsen te voorzien, en daar anticonceptie toe te voegen. Maar ik heb nog geen antwoord gekregen."

De burgemeester vindt dat everzwijnen wilde dieren zijn die zeker in de natuur thuishoren. Hij wil dan ook graag een diervriendelijke oplossing. Want er moet wel iets gebeuren. "Op dit moment zijn er zoveel everzwijnen die dicht bij de woningen komen. Daarom wil ik toch graag maatregelen die de hoeveelheid everzwijnen beperken."

Onderzoek is bezig

In Australië en Groot-Brittanië wordt er al onderzoek gedaan naar anti-conceptie voor everzwijnen. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek in ons land volgt dat op. "In de praktijk is het lang niet zo eenvoudig", vertelt Thomas Scheppers van het INBO. "Als we de pil onder het voeder zouden mengen, weet je niet of de everzwijnen wel de juiste dosis opeten. En dan kunnen ook andere dieren die van het voer eten onvruchtbaar worden. En dat willen we niet."

Britse onderzoekers proberen nu een vaccin te ontwikkelen. Thomas Scheppers: "Dat moet met een injectie toegediend worden. Dan moet je de dieren vangen en weer vrijlaten. Die methode is wel diervriendelijker dan everzwijnen af te laten schieten door jagers. Dus we kijken uit naar de resultaten van de Britse studie."


 

Meest gelezen