Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Geen Europese wet tegen online haatboodschappen

Europa gaat internetbedrijven niet verplichten om haatboodschappen van hun pagina’s te halen. De huidige samenwerking tussen de Europese commissie en vier grote internetbedrijven levert meer resultaat op dan straffen, zegt de bevoegde commissaris Jourova.

Europa is niet van plan om internetgiganten wettelijk te verplichten haatboodschappen van hun pagina's te verwijderen. Dat heeft de Europese Commissaris voor Justitie Vera Jourova gezegd na een informele bijeenkomst van de Europese justitieministers in het Bulgaarse Sofia.
De gedragscode met Twitter, Facebook, YouTube en Microsoft werkt goed, vindt ze.

De Europese Commissie en internetreuzen Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft sloten in het voorjaar van 2016 een gedragscode af om de verspreiding van haatboodschappen op hun pagina's actiever te bestrijden en snel te verwijderen. Die gedragscode werpt haar vruchten af: eind vorig jaar verwijderden de vier al tot 70 procent van de "hate speech", en ook Google+ en Instagram ondertekenen de code binnenkort.

Toch vragen ngo's dat de gedragscode wordt omgezet in afdwingbare Europese wetgeving. Een gedragscode is als instrument te slap, en geldt alleen voor de internetbedrijven die zich er vrijwillig toe verbinden. Maar de Europese Commissie houdt vast aan de vrijwillige aanpak, zei commissaris Jourova. "De gedragscode werkt, we krijgen positieve feedback van alle betrokken partners", zei ze. "Als we hen eenzijdig wetgeving hadden opgelegd, hadden we de resultaten nooit bereikt."


Bovendien werkt de Commissie aan een uitbreiding ervan. "De code moet een standaard voor de hele industrie worden. We gaan dus verder en lijven nieuwe bedrijven in."
Jourova benadrukte nog dat de ministers van Justitie tijdens de ontmoeting in Sofia niet hebben gevraagd om wetgeving te maken. "Ik interpreteer dat als groen licht om dezelfde methode te blijven volgen."   

Duitsland voerde in oktober als enige lidstaat wel bindende wetgeving in voor internetbedrijven. Die soloslim werd in Brussel niet goed onthaald: de Europese Commissie wil geen "lappendeken aan regels" in de EU, en vreest dat bepaalde regeringen wetten zouden opstellen als rookgordijn voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting.

Meest gelezen