Hoofdeconoom KBC over Trump in Davos: "Clash VS en China is risico voor wereldeconomie"

De hoofdeconoom van KBC Jan Van Hove heeft met veel belangstelling naar de speech van Donald Trump op het Wereld Economisch Forum in Davos geluisterd. "Trump doet voor het eerst de deur open naar andere economieën om iets te realiseren", aldus Van Hove. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse president het niet alleen over "America first" heeft, maar ook over "not America alone".

De Amerikaanse president heeft op de laatste dag van het Wereld Economisch Forum in Davos een druk bijgewoonde speech gegeven.

"Het was een typische trumpiaanse speech met een duidelijke oneliner: America first is niet gelijk aan America alone. Daarnaast zaten er een aantal elementen in de speech die we gewend zijn van Donald Trump. Hij herhaalde zijn oproep dat de Amerikaanse economie de wereldeconomie uit het slop kan trekken. Amerika is de place to be om aan business te doen. Met ander woorden, hij plaatste een heel duidelijke focus op zijn eigen land", analyseert Jan Van Hove van KBC in "De wereld vandaag".

Trump heeft tijdens zijn eerste ambtstermijn als president van de VS nog niet veel kunnen realiseren, maar de belastinghervorming van eind vorig jaar is een pluim die de president graag op zijn hoed steekt.

"De belastinghervorming met een belangrijke belastingverlaging voor Amerikaanse bedrijven van eind vorig jaar heeft een positieve impact op het Amerikaanse bedrijfsleven. Op die manier hoopt Trump om een aantal belangrijke Amerikaanse multinationals terug te laten keren naar de VS. Hij gaat daar misschien wel in slagen", zegt Van Hove.

Kleine conflict met China kan leiden tot een handelsoorlog

Jan Van Hove

Trump heeft in Davos aangegeven dat de VS ook openstaat voor anderen. "Het ging niet alleen over "America first", maar ook over "America not alone". Tot nu toe heeft Trump altijd beweerd dat hij de handelsakkoorden met de rest van de wereld niet nodig heeft. Nu doet hij de deur een stukje open om samen met andere economieën iets te realiseren. Concreet speelt hier de moeilijke verhouding met China. Trump beschouwt China als de oneerlijke handelsspeler in de wereldeconomie. Hij probeert steun te vinden tegen China op dit moment", zegt Van Hove.

De speech was heel duidelijk op China gericht. "De VS heeft een heel groot handelsbalanstekort met China. Trump doet een oproep naar faire handel met China. Dat heeft niets te maken met “fair trade” zoals we in Europa definiëren. Dat heeft te maken met het feit dat hij meer Amerikaanse export wil naar China en misschien wil hij de Amerikaanse import vanuit China verminderen om de handelsbalans in evenwicht te brengen."

Voorts meldt Van Hove dat een sterk en welvarend Amerika goed is voor de wereldeconomie. "We zien dat de wereldeconomie de voorbije jaren enorm getrokken is door de Amerikaanse economie. Maar Europa doet het ook goed op dit ogenblik. De volledige wereldeconomie zit op dit ogenblik op een positief momentum."

Speech maakt weinig indruk, maar iedereen kijkt uit naar reactie van Trump

Jan Van Hove

"Het belangrijkste is wellicht het conflict tussen de VS en China over de wereldhandel. De VS heeft heel wat antidumpingmaatregelen ingesteld tegen China om zich te verdedigen. Dat wordt een agressieve strijd. Mogelijk kan dat kleine conflict leiden tot een effectieve handelsoorlog op termijn. Dat is een probleem."

De speech maakt weinig indruk, maar iedereen kijkt uit naar de reactie van Trump op China. "Een van de grote risico’s voor de wereldeconomie is de clash tussen de VS en China. Dat zou een neerwaarts effect kunnen genereren voor de wereldeconomie. Iedereen hoopt dat er een toenadering komt tussen de verschillende economieën in de wereld. Niet alleen tussen de westerse mogendheden, maar ook met China om te streven naar een eerlijkere wereldhandel", besluit Van Hove.

Meest gelezen