Archieffoto
Nicolas Maeterlinck

Bezetting van Deliveroo-gebouw afgelopen na akkoord over overleg met directie

In Elsene is de bezetting van de hoofdzetel van maaltijdleverancier Deliveroo door een aantal koeriers afgelopen. De directie heeft toegezegd om overleg te organiseren over de verplichte omschakeling naar een zelfstandigenstatuut. De geplande acties gaan intussen wel voort. Morgen wordt er opnieuw betoogd in Brussel. Daarbij worden bezorgers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië verwacht.

Een twintigtal koeriers besliste woensdagavond om het gebouw te bezetten. Ze eisten een gesprek met de directie, maar die wilde enkel een ontmoeting met de CEO regelen als de demonstranten eerst het gebouw zouden verlaten. De bezetting duurde tot deze namiddag.

De directie heeft nu toegezegd om overleg te organiseren. Om 19 uur wordt er een paritair comité samengeroepen dat een verzoeningsbureau zal oprichten met daarin erkende vakbonden en de directie om samen het conflict op te lossen.

Het is de eerste keer dat Deliveroo een overleg aanvaardt rond het statuut dat op 1 februari verandert. Vanaf dan moeten alle koeriers zelfstandige worden en worden ze niet meer per uur, maar per bestelling betaald.

Voordien waren ze werknemer via de coöperatieve Smart. In de toekomst zouden ze betaald worden per levering, en niet langer per uur. Een collectief van koeriers voert al enkele weken elke zaterdag actie tegen de plannen, gesteund door de vakbonden CNE en BTB.

Volgens vakbondsafgevaardigde Marin Willems (CNE) zou ongeveer 60 procent van de Deliveroo-koeriers bereid zijn om zelfstandige te worden. Zij ontvangen hiervoor van de directie een eenmalige premie van 200 euro. Maar de vakbonden willen dat koeriers de vrije keuze hebben om ook nog als werknemer te blijven werken. BTB waarschuwde eerder al dat het zelfstandigenstatuut mogelijk problemen oplevert voor studenten.

Morgen nieuwe actie

Het collectief blijft intussen van plan om ook morgen opnieuw actie te voeren. Restaurants zal worden gevraagd om de Deliveroo-app uit te schakelen, zodat het bedrijf geen inkomsten heeft.

De actie van de Belgische koeriers krijgt ook steun vanuit andere Europese landen. Zo worden er morgen ruim dertig Nederlandse Deliveroo-koeriers verwacht in Brussel, meldt vakbond FNV Jong. Ook bezorgers uit Duitsland, Frankrijk en Italië zouden naar de hoofdstad komen om mee te betogen.

Meest gelezen