Italiaanse student vermoord in Egypte "omdat hij onafhankelijke vakbonden onderzocht"

De Italiaanse student Giulio Regeni werd in maart 2016 doodgemarteld teruggevonden in Caïro. Uit een gezamenlijk onderzoek van de Italiaanse justitie en de Egyptische justitie blijkt dat hij is vermoord omdat hij onderzoek deed naar de werking van de onafhankelijke vakbonden in Egypte. Dat heeft de openbaar aanklager Giuseppe Pignatone gemeld in Rome.

De Italiaanse student Giulio Regeni is in februari 2016 dood aangetroffen in Caïro. Uit de autopsie van zijn lichaam bleek dat de student werd gemarteld voor zijn dood.

Volgens de Italiaanse justitie is de toen 28-jarige Regeni om het leven gebracht omdat hij onderzoek deed naar de onafhankelijke vakbonden in Egypte. De openbaar aanklager Giuseppe Pignatone meldt dat Regeni door de Egyptische politie gevolgd werd tijdens zijn onderzoek.

De Egyptische politie heeft elke betrokkenheid bij het overlijden van Regeni ontkend, maar heeft wel toegegeven dat Regeni gevolgd werd. Giulio Regeni verdween op 25 januari 2016 in Caïro. Negen dagen later werd hij dood teruggevonden.

Na zijn dood werd er een Italiaans-Egyptisch onderzoek opgestart. De Italiaanse openbaar aanklager Giuseppe Pignatone heeft in een brief aan de Italiaanse kranten een stand van zaken gegeven van het onderzoek. Alles wijst er volgens Pignatone op dat het motief van de moord uitsluitend kan toegeschreven worden aan het onderzoek naar de onafhankelijke vakbonden van Regeni. De Egyptische autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de onthulling van Pignatone.

Meest gelezen