Jason Hervey: "In "The wonder years" was ik de broer die je maar al te graag haatte"

"What would you do if I sang out of tune?" Vanaf eind januari 1988 was deze startzin van Joe Cockers "With a little help from my friends" 6 seizoenen lang de perfecte aanzet voor "The wonder years", de tv-serie die sociale en historische gebeurtenissen van eind jaren 60, begin jaren 70 liet herbeleven door de ogen van de 12-jarige Kevin Arnold. Daarbij kon hij rekenen op zijn beste vriend Paul en zijn overbuurmeisje Winnie. Wat niet kon gezegd worden van zijn oudere broer Wayne, die Kevins puberteit nog verzwaarde door zijn plaag- en pestgedrag. De rol van Wayne Arnold werd gespeeld door Jason Hervey, die de wereld dus 30 jaar geleden vooral van zijn slechtste kant leerde kennen.

Tv-zender ABC zond de eerste aflevering van "The wonder years" uit op 31 januari 1988. In de serie deelde Kevin (Fred Savage) vooral lief en leed met zijn beste vriend Paul (Josh Saviano) en met zijn hartsvriendin Winnie (Danica McKellar). Hij had ook nog een oudere hippiezus (Olivia d’Abo) en een oudere broer, Wayne, die nooit naliet om Kevin het bloed onder de nagels te pesten. Wayne werd gespeeld door de toen 15-jarige Jason Hervey, die midden jaren 80 even een vaste rol had kunnen versieren in de sitcom "Diff’rent strokes". Maar het was zijn rol van Wayne die hem wereldberoemd maakte.

Jason Hervey: "Mijn inspiratie voor die rol haalde ik bij mijn eigen oudere broer. Dat was een echte Wayne Arnold. Er zijn zoveel dingen die ik van hem overgenomen heb, ervaringen die ik in het echte leven meegemaakt heb. Zoals die scéne waarin ik, iedere keer als Kevin de wagen die ik bestuur wil instappen, een stukje doorrij, om hem zo belachelijk te maken tegenover een meisje waarop hij verliefd is. Mijn broer heeft dat ook ooit met mij gedaan, op een eerste schooldag. Ik schaamde me dood op dat moment. Ach, Wayne was niet meer dan die broer van wie je hield hem te haten." (Uproxx, juli 2014)

"Door de rol van Wayne werd ik ooit in een café door een man herkend. Hij had duidelijk al te diep in het glas gekeken en begon me onmiddellijk uit te dagen. Hij nam plots een fles in zijn hand en sloeg die kapot op mijn hoofd. Dat moment vergeet ik nooit. Ik voelde dat ik wankel werd op mijn benen en dat ziet er echt niet zo cool uit als op televisie. Je ploft daarna gewoon tegen de grond. Mijn gezicht zat onmiddellijk onder het bloed. De wonde diende nadien gehecht te worden. Waarom hij mij aangevallen had? Omdat hij een broer had die hem aan Wayne deed denken. Een  broer die hij dus grondig haatte." (Huffington Post, februari 2015)

"Gevoelens voor Danica (die de rol van Winnie speelde, nvdr)? Nee, zeker niet. Ik was een paar jaar ouder en op die leeftijd maakt dat een wereld van verschil. Misschien dat er iets onschuldigs was tussen Fred en Danica tijdens de opnames. Ze kusten immers beiden voor de eerste keer op tv. Maar dan was het heus wel onschuldig. We waren eerder één grote familie. Stomende dingen zijn er naar mijn weten nooit gebeurd." (Uproxx)

"Weet je wat grappig is? Iedere keer als ik over de serie aangesproken word, dan is het eerst van: "Man, dat was een goed programma. Zo’n rotzak dat jij speelde!" Om dan in één adem eraan toe te voegen: "En die Winnie Cooper, die zag er pas goed uit!" "Het schijnt zo, want iedereen zegt dat", is dan mijn antwoord. Toch beschouw ik haar nu nog als mijn kleine zusje." (Uproxx)

"Ik heb zeker vrienden gehad in die periode, van wie je achteraf kan zeggen dat het kantje boord was, dat het anders had kunnen aflopen. Maar de reden waarom ik niet van het juiste pad afgedwaald ben, die ligt bij mijn ouders.  Ik heb een geweldige moeder en een fantastische vader. Ze hebben me altijd door dik en dun gesteund in hetgeen ik wilde doen. Ze hielden me altijd met beide voeten op de grond. Ze vonden mijn job bij "The wonder years" even belangrijk als wat hockey spelen met mijn vrienden." (Huffington Post)

Na "The wonder years" was Hervey vooral achter de schermen van de entertainment-business terug te vinden. Wat leidde tot het mediabedrijf "Bischoff Hervey Entertainment", waarvan hij een van de oprichters is. Het bedrijf maakte diverse realityshows en werkte onder meer samen met Hulk Hogan. Worstelen neemt dan ook een belangrijke plaats in in Hervey’s leven: "Ik ben altijd een fan van worstelen geweest. Als er iets was wat mijn vader, mijn broer en ikzelf samenbracht, dan was het op zaterdagochtend kijken naar worstelkampioenschappen op televisie. Ooit heb ik Fred voorgesteld om onze meningsverschillen in de serie op te lossen met een worstelwedstrijd. Maar hij antwoordde toen kort en krachtig: "In your dreams.""(Wrestling Inc., februari 2015)

2015: rijden onder invloed

In januari 2015 haalde Hervey zelf nogmaals het nieuws, toen hij 48 uren in de cel belandde. Hij werd immers door de politie betrapt op rijden onder invloed, terwijl hij daarbij ook nog eens in het bezit was van een geweer dat geladen was. De acteur zou later toegeven dat hij een kalmeermiddel genomen had, op voorschrift, en dat hij daarna in de auto stapte om een paar boodschappen te doen. Hij bedankte de politie ook om hem in die toestand van de weg te halen.

Hervey is intussen 45, getrouwd, met 4 kinderen, van wie er 2 stiefkinderen zijn. En nog altijd het meest bekend door zijn rol in deze serie, met de onmiddellijk herkenbare begintune:

Meest gelezen